Supraproteza totală – ce trebuie să ştii?

Pacienţii cărora le lipsesc foarte mulţi dinţi, cu alte cuvinte întreaga parte de sus sau de jos, au destul de puţine opţiuni de tratament oferite şi sugerate de specialiştii Dental Elite. Acestea includ proteza dentară pe implanturi sau supraproteza totală mobilă, ce are menţinere şi stabilitate pe dinţi sau pe implanturi. Supraproteza totală este o variantă eficienta, nu foarte costisitoare, se menţine fix în gura datorită sistemelor speciale de ancorare între proteză şi dinţi sau implanturi şi are rolul de a îmbunătăţi eficienta masticatorie. 

Ce avantaje aduce supraproteza totală?

Supraproteza totală este o proteză mobilă care are menţinere şi stabilitate fixă pe implanturi sau pe dinţi. Aceasta mobilitate da posibilitatea îndepărtării din gură în orice moment îşi doreşte pacientul pentru igienizare sau pentru alte scopuri. Supraproteza totală se menţine fix datorită sistemelor speciale de ancorare dintre proteză şi dinţi sau implant.

Principalele avantaje ale supraprotezei totale includ:

  • posibilitatea igienizării protezi şi a dinţilor de sprijin sau a implanturilor cu uşurinţă graţie îndepărtării protezei într-un mod foarte facil;
  • menţinerea ireproşabilă în cavitatea bucală fără a exista riscul desprinderii;
  • îmbunătăţirea esteticii pacientului;
  • recuperarea funcţionalităţii aparatului dento-maxilar;
  • posibilitatea păstrării sănătăţii ţesuturilor dento-parodontale sau muco-osoase prin acţiunea forţelor ocluzale în rădăcină şi glizarea protezei fără a afecta dinţii de sprijin sau implanturile;
  • posibilitatea de a pune proteză totală peste dinţi sau implanturi.

Supraproteza dentară pe dinţi

Pacienţii care au un număr redus de dinţi ce nu se încadrează în conceperea unei proteze parţiale acrilice sau scheletate pot opta pentru supraproteza totală. Pregătirea pacienţilor constă în tratamentul parodontal, îndepărtarea nervului şi radierea părţii coronare a dintelui.

Ulterior, medicul va recurge la etapa de amprentare preliminară, funcţională, precum şi determinarea dimensiunii de ocluzie şi înregistrarea ocluziei, urmate de probă machetei. După aceste etape se obţine supraproteza totală cu matricea din plastic sau cu pastila magnetică şi elemente dentare cu sistem de menţinere sau patricea ce poate fi de tip capsa sau keeper în cazul magnetului. În rădăcina rămasă se va cimenta acest sistem special de tip capsa sau magnet, iar în proteză se regăseşte matrița din plastic în cazul capsei ori o pastilă magnetică.

Sistemul de menţinere pe capse este bazat pe fricţiunea realizată între patricea sferică metalică din dinte şi matricea din proteză, realizată din plastic. Matricea se uzează şi se schimbă la interval de un an sau chiar 6 luni. În cazul magneţilor, se menţine proteză prin forţa de atracţie dintre keeperul implantat în rădăcină şi pastila magnetică din proteză.

Spraproteza pe implanturi

Dacă pacientul nu mai are niciun dinte şi nicio variantă de protezare nu este eficientă, medicul va recurge la proteză totală clasică. Dar, în cazul edentaţiei mandibulare, pacienţii au nevoie de menţinere şi de o stabilitate mai bună, supraproteza pe implanturi fiind o alternativă foarte eficientă în acest sens, ce implică stabilitate şi masticaţie eficienta, dar şi un confort sporit pacientului.

În cazul acestei supraprotezari pe bază de implanturi, se pune accent pe etapă de consultaţie primară, în urma căruia medicul vă recomandă investigaţiile paraclinice necesare, etapă de inserare a implanturilor şi etapa de protetica provizorie. Ulterior, se alege tipul sistemului de menţinere şi se construieşte supraproteza pe implant, după care se aplică supraproteza în cavitatea bucală şi se foloseşte ca atare.

Glance News

Glance News

Articole: 960