Rânduieli de înmormântare, după noile reguli privind Covid-19

Decesul unei persoane provoacă o mare suferință atât pentru cei dragi, pentru familie, cât și pentru vecini sau prieteni. Cu toate acestea, familia trebuie să se ocupe de tot ceea ce este necesar pentru organizarea înmormântării. 

Însă, există și o rază de speranță în aceste momente de tristețe, deoarece aceștia au posibilitatea de a apela la serviciile unei firme profesioniste, care oferă servicii funerare complete. Astfel, familia își poate aduce un omagiu celui decedat, având timp să își ia rămas-bun în tihna de la acesta. 

Totuși, există cazuri când familia nu cunoaște toate rânduielile necesare procesiunii de înmormântare. În acest caz, aceștia trebuie să apeleze la sfaturile preotului sau, dacă apelează la o firma de servicii funerare, această trebuie să cunoască toate tradițiile și rânduielile că țin de acest moment al vieții atât la creștini, cât și pentru celelalte culturi religioase, precum și o rețetă de colivă tradițională, această fiind nelipsită de la o astfel de procesiune. 

Sfaturi și rânduieli bisericești pentru înmormântare 

Când o persoană a decedat, rudele pot fi derulate de apariția a numeroase păreri și tradiții diferite despre datinile ce au în vedere ceremonia înmormântării, cu atât mai mult cu cât decesul s-a produs în circumstanțe mai deosebite. De aceea, Biserica are sfaturi foarte utile pentru oamenii aflați în aceste situații.

Prin urmare, pentru cei care au murit fără lumânare, înaintea Sfintelor Paști, familia trebuie să ducă la biserica o lumânare mare, adesea împodobită cu o pânză albă sau un prosop. Preotul o va aprinde în timpul procesiunilor religioase desfășurate în toată perioada dintre Paște și Înălțare.

Diaconii și preoții de mir, arhiereii și călugării, precum și copiii care au decedat înainte de a împlini vârstă de 7 ani, pentru toți slujba de înmormântare este diferită. La fel este și în cazul persoanelor înmormântate în Săptămâna Luminată, pentru care slujba se face după o rânduiala seciala.

În schimb, persoanele care urmează a fi incinerate sau care și-au pus capăt zilelor cu bună-știință nu vor avea parte de o slujba de înmormântare.

După pomenirea de 40 de zile sau la un an de la înmormântare, crucea de lemn este înlocuită de crucea de mormânt definitivă, iar mormântul trebuie îngrijit permanent de rudele decedatului, nu doar în zilele de sărbătoare. Iar în ceea ce privește pomenirea de 7 ani, nu trebuie să se dezgroape osemintele, ci doar să se țină slujba de parastas. 

Noile reguli pentru înmormântarea persoanelor decedate de Covid-19 

Odată cu relaxarea măsurilor ce au vizat reducerea gradului de infectare cu virusul Covid-19, au fost reglementate și aspecte care privesc procesiunile religioase de înmormântare, în special în cazul persoanelor care au decedat din cauza acestui virus.

Acestea prevăd că decedatul poate fi îmbrăcat în hainele aduse de familie. În plus, acesta va beneficia de o ceremonie religioasă, potrivită cultului din care face parte, și în conformitate cu cerințele și dorințele familiei, respectând practicile și ritualul religios specific cultului. Cu toate acestea, sicriul va rămâne sigilat pe tot parcursul procesiunilor, înhumarea respectând toate normele prevăzute de lege.

Glance News

Glance News

Articole: 962