Cum funcţionează sistemele de irigare şi ce avantaje aduc?

Pentru că deficitul de umiditate în sol reprezintă o reală problemă pentru culturile din România, peste jumătate din suprafaţa totală a terenurilor din ţară au de suferit din această cauză, conform studiilor realizate şi statisticilor în acest domeniu. Pentru că infrastructura de irigaţii actuală este redusă comparativ cu cea din trecut, agricultorii apelează de cele mai multe ori la sisteme de irigatii pentru a obţine rezultate impresionante în agricultură.

Avantajele irigării culturilor şi sursele de apă pe care le pot folosi agricultorii

Prin instalarea unor sisteme de irigare performante, riscurile privind productivitatea şi rentabilitatea în agricultură scad considerabil. De aceea, această metodă are menirea de a suplimenta alimentarea cu apă în perioadele secetoase, să crească randamentul culturilor şi să mărească veniturile obţinute de fermieri.

Sistemele de irigaţii pot folosi apa din diferite provenienţe, ce poate fi extrasadin râuri, din rezervoare, canale sau din pânză freatică, în urma consultării unui specialist în geologie. Geologul va verifica structura solului înainte de forare şi va evalua riscurile, făcând sugestii cu privire la soluţiile disponibile.

Recomandări referitoare la metodele de irigare alese

Irigarea terenurilor agricole se poate realiza cu diferite tehnologii şi tehnici precum:

  • irigarea prin scurgere la suprafaţă, ideală pentru terenurile nivelate şi care poate fi efectuată pe fâşii sau pe brazde paralele. Irigarea pe brazzde paralele poate fi folosită pentru culturi de sfeclă, de floarea-soarelui, de porumb sau cartof, irigarea realizându-se în mod progresiv prin îmbinare. Irigarea pe fâşii este folosită pentru terenuri de dimensiuni mici, terenuri cultivate cu leguminoase perene sau cu cereala păioase, pe soluri mijlocii sau greu permeabile;
  • irigarea prin scurgere gravitaţională se poate face prin construirea unui bazin colector unde se va aduna apa de ploaie şi se va scurge confrom principiului gravitaţional, o metodă economică şi eficientă;
  • irigarea prin aspersiune, una din cele mai vechi metode de irigare la suprafaţa terenurilor, ideală pentru toate tipurile de culturi, de la pepiniere floricole la culturi de cereale;
  • irigarea subterană, un sistem complex de irigare, care se montează în pământ, nefiind vizibil la suprafaţă în momentul activării. Acest tip de irigare este longeviv, caracterizat prin rezistenţă de până la 25 de ani fără reparaţii majore.

Avantajele sistemelor de irigare prin picurare

Sistemele de irigare prin picurare sunt foarte avantajoase, putând fi folosite atât în grădini, cât şi pentru culturile de câmp, reprezentând o metodă eficientă de irigare, fiindcă permite dozarea unor cantităţi reduse de apă în intervale scurte de timp, menite să reducă risipă de apă prin împiedicarea scurgerii ei în adâncimea solului. Aceste sisteme pot fi folosite pentru fertilizarea solului cu diferiţi nutrienţi, acest proces fiind numit fertirigare, ce creşte productivitatea şi randamentul culturilor.

Un alt avantaj al acestor sisteme este reprezentat de dozarea optimă a cantităţii de apă în funcţie de nevoile specifice le culturilor şi eliminarea necesităţii de a apela la ajutor specializat în acest sens. În plus, costurile sistemelor de irigare prin picurare sunt destul de mici, diferind în functe de tipul de montaj – la suprafaţă sau sub sol – şi de caracteristici. Există şi variante ale acestor instalaţii ieftine, economice, destinate fermierilor şi agricultorilor mici, la început de drum.

Glance News

Glance News

Articole: 961