Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Succesul tratamentului cu implant dentar ține de mai mulți factori, de la calitatea implantului în sine, la experiența medicului implantolog și, în final, de modul în care acestea sunt întreținute și igienizate, atât în cabinetul stomatologic (periodic), cât și acasă, zi de zi.
Pentru că implanturile dentare sunt un tratament stomatologic costisitor, acesta este principalul motiv pentru care pacienții trebuie să acorde atenție îngrijirii lor. În cazul igienizării profesionale, aceasta se realizează doar de personal calificat, cu ajutorul unei tehnologii avansate, care nu traumatizeaza gingiile din jurul implanturilor și nici nu zgârie titanul.
Dacă igienizarea nu este realizată de medicul implantolog, igienistul trebuie informat de pacient că are implanturi dentare. Dat fiind faptul că implanturile nu se văd de coroanele artificiale, pot fi ușor confundate cu dinții naturali.
La fel de importantă este și tehnologia folosită pentru igienizare. Astfel, aparatele obișnuite cu ultrasunete produc dezastre la nivelul implanturilor, dat fiind că nu permit selectarea unei doze mai mici de vibrații, iar ansele din oțel zgârie titaniul. Și jeturile de curățare trebuie aplicate cu prudență, cu pulberi speciale pentru implant. Decontaminarea finală se realizează cu laser, cu putere predozată și controlată, pentru a preveni combustia țesutului moale și înmagazinarea căldurii emanate în implantul dentar.
Zâmbetul este important, însă dantura sănătoasă este vitală. Chiar dacă stomatologia a evoluat considerabil, iar pe piață se gasesc o gamă variată de implant dentar de calitate, mulți pacienți evită această soluție din cauza prețului ridicat, dar și a miturilor ce se învârt în jurul acestuia.
Nu doar calitatea în sine a implantului dentar este importantă, cât mai ales experiența implantologului. Pentru ca implantul dentar să fie un succes este important să alegi un implantolog cunoscut, capabil să diminueze riscurile și complicațiile care pot apărea post procedură.
O intervenție cu implant dentar poate fi considerată reușită atunci când trece de pragul de 1 an; eșecurile, de cealaltă parte, pot fi premature (de la 2 luni) sau întârziate, dar care nu depășesc perioada de 1 an.
Cele mai comune riscuri ale unui implant nereușit sunt:
Dacă implantul este inserat prea aproape de nervi sau chiar în acesta, pacientul va suferi de desensibilizarea unei porțiuni ale gurii, care pot fi permanente. Unele cazuri sunt netratabile, pe când altele sunt rezolvabile în proporție de 50%.
Printre riscurile unui implant dentar se numără și infecțiile apărute în locul unde acesta a fost inserat. Infecțiile din zona gingivală și a țesuturilor moi sunt principalele semne ale unui implant dentar efectuat incorect. Pe măsură ce infecția se extinde și devine mai severă intervenția poate eșua.
Atunci când implantul se mișcă, acesta este semnul inserării necorespunzătoare în alveolă sau al respingerii acestuia de către organism. În cazul acesta, înlocuirea ar trebui făcută cât mai repede, iar locul va beneficia de un retratament.
Unul dintre cele mai mari riscuri ale implantului dentar este eșecul osteointegrării, respectiv a conexiunii dintre maxilar și rădăcina din titaniu.
Deși aceste riscuri sunt foarte mici, ele există. Dacă leziunile nu se vindecă după câteva zile este necesară consultația de urgență la implantolog; în cel mai rău caz, implantul se va scoate și se va aștepta o perioadă de câteva luni înaintea retratamentului.
Dacă lungimea implanturilor este prea mare, sinusurile pot fi afectate. În această situație implantul se scoate, se așteaptă câteva luni, apoi medicul implantolog va stabili dacă se va insera un nou implant.
Din cauza calității implantului dentar sau a lipsei de experiență a implantologului, acesta se poate rupe sau fractura. În acest caz, pacientul nu trebuie să scoată alți bani din buzunar, dat fiind faptul că implantul se află în perioada de garanție.