Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Ca și în cazul adulților, pentru copiii mici somnul este o modalitate excelentă de a procesa toate informațiile pe care creierul le receptează cu aviditate în fiecare zi. Cât de mult au nevoie copiii de a dormi și la ce duce lipsa de somn la o vârstă fragedă? Este bine ca un copil să doarmă și ziua sau doar noaptea?
Cât de mult au nevoie copiii pentru a dormi?
Nevoia de somn variază în funcție de vârstă. Nou-născuții dorm aproximativ 20 de ore pe zi, copiii de 2 – 4 ani dorm aproximativ 16 ore, copiii de 4 – 5 ani au nevoie de 13 ore de somn, copiii de 6 – 7 ani au nevoie de 12 ore de somn, iar adolescenții au nevoie de 9 ore de somn de calitate.
Din păcate, în vremea noastră, nu numai părinții care sunt ocupați cu munca până la epuizare, ci și copiii lor nu dorm suficient. Conform statisticilor internaționale, aproximativ 5% dintre copii sunt acum lipsiți de până la 1,5 – 2 ore pe zi de somn din necesarul menționat mai sus.
De ce le lipsește copiilor somnul?
Adesea, motivul lipsei de somn este că nu numai mama și tatăl cred că somnul adecvat nu este important pentru bebeluș, ci și în creșele și grădinițele care au încetat să se mai preocupe strict de organizarea corectă a somnului.
Dar chiar și acasă, copilul doarme mai puțin decât este necesar deoarece în multe cazuri i s-a cumpărat un pătuț bebe în grabă (chiar dacă uneori a costat o groază de bani!) sau poate nu are cele mai bune perne, este prea multă lumină sau zgomot în jurul lui.
Ce se întâmplă dacă bebelușul nu doarme suficient?
Consecințele privării de somn la copii sunt diferite de cele înregistrate la adulți.
La adulți, ca urmare a deficitului de somn, indiferent dacă este vorba de insomnie sau lipsă de somn din pricină de stat târziu la televizor, pe calculator sau telefon, productivitatea muncii scade, numărul de accidente rutiere și incidența bolilor coronariene crește.
La copii, mai ales la sugari, somnul joacă un rol special în dezvoltarea lor armonioasă.
În primul rând, somnul este implicat în procesul de creștere al bebelușului. Aproape 80 la sută din hormonii de creștere ai unui bebeluș sunt produși în timpul primului ciclu de somn. Privarea de somn poate provoca o dezvoltare fizică dramatic scăzută la un copil.
La preșcolari și școlarii mici, agitația, uitarea, confuzia în vorbire, indică de multe ori faptul că acel copil nu doarme suficient.
Există o părere greșită aceea conform căreia nu este nimic în neregulă cu faptul că un copil adoarme în sunetele televizorului. Studiile electroencefalografice au arătat că într-un astfel de mediu stresant, bebelușul adoarme superficial și, prin urmare, sistemul nervos nu primește odihnă adecvată.
Deficitul de somn reduce capacitatea de a asimila și prelucra informațiile, de a le transfera și de a le organiza în memorie.
O altă consecință negativă la fel de importantă a lipsei de somn pentru bebeluși este categoric și scăderea capacității de adaptare la situații stresante.
Dacă un astfel de somn superficial este un eveniment obișnuit, copilul devine neliniștit, iritabil fără motiv, deseori plânge, i se reduce pofta de mâncare, pierde în greutate.
Deficitul de somn reduce capacitatea de a asimila și prelucra informațiile, de a le transfera și de a le organiza în memorie.
O altă consecință negativă la fel de importantă a lipsei de somn pentru bebeluși este categoric și scăderea capacității de adaptare la situații stresante.
Din fericire aceste probleme sunt reversibile și dispar dacă se (re)stabilește un program ordonat de somn.