Nu există o formă mai perfectă de armonie culinară decât asocierea unui vin bun cu o bucată fragedă de carne. Cei mai mulți dintre noi au auzit că vinul roșu și carnea roșie se completează de cele mai multe ori, iar în cadrul acestei reguli simple, există un ansamblu sofisticat de arome care contribuie la potrivirea perfectă între cele două componente: vinul și carnea.În cazul în care iei masa într-un restaurant și te bucuri de un preparat special, pe care nu ai ocazia să îl mănânci acasă prea des (sau deloc), trebuie să ai grijă să duci acel preparat la un nivel superior, comandând un vin potrivit.O astfel de mâncare specială este cea pe bază de carne de iepure.
Ce trebuie să știi despre carnea de iepure
Înainte de a știi cum să combini vinul cu preparatele din iepure, trebuie să știi de ce merită să mănânci carne de iepure.
Ei bine, iepurele este una dintre cele mai sănătoase, mai slabe și mai ecologice cărnuri pe care le poți mânca. În comparație cu carnea de vită, porc, miel, curcan, vițel și pui, carnea de iepure are cel mai mare procent de proteine, cel mai mic procent de grăsime și cele mai puține calorii pe kilogram.
Carnea de iepure are un pic gust de pui (deși cu o aromă puțin mai puternică, mai cărnoasă, mai de pământ) și poate fi preparată în mod similar ca cea de pui.De exemplu, poți face un sote cu ulei sau unt, poți găti iepurele cu sos sau în stil franțuzesc – se prăjește și apoi lasă la înăbușit pe foc. Dacă nu ai mâncat până acum, îți recomandăm o rețetă clasică franțuzească: iepure în sos de muștar (sau lapin à la moutarde).
Principii de bază de a alege vinul potrivit pentru o mâncare din carne de iepure
Ca și puiul, carnea de iepure se poate consuma la fel de bine atât cu vinurile roșii, cât și cu vinurile albe; factorul decisiv în alegerea tipului de vin îl constituie celelalte ingrediente ale preparatului pe bază de carne de iepure.
De exemplu, în cazul rețetei clasice franțuzești pe care ți-am recomandat-o, lapin à la moutarde, ai putea crede că sosul cremos specific acestui preparat te obligă să bei un vin alb, dar muștarul cere un vin roșu bogat în taninuri sau în aciditate.
Dacă la preparatul pe bază de iepure ai adăugat tarhon proaspăt – o plantă care se potrivește bine cu astfel de carne – atunci gustul trebuie echilibrat cu un vin Burgundy alb, cu gust de stejar, sau, dacă vrei ceva mai îndrăzneț, mergi pe un „vin jaune”, acidulat și cu parfum de nuci, de pe domeniile Jura, din Franța.
Dacă preparatul pe bază de carne de iepure conține bacon lardons, trebuie să fie servit alături de un vin roșu. Aciditatea unui Cabernet s-ar putea potrivi de minune, la fel ca un Syrah, un vin fructat și proaspăt, cu note de piper negru.
Lacrima di Morro d’Alba
Vinul care se potrivește cel mai bine cu delicatețea cărnii de iepure este, fără îndoială, Lacrima di Morro d’Alba. Produs in provincia italiană Ancona, are un gust plăcut și fin.Ține cont însă că acest vin are o încărcătură aromatică puternica, așa că rețeta după care este preparat iepurele trebuie să conțină la fel de multe arome. De exemplu, acest vin se potrivește de minune cu iepure cu fructe, cum ar fi iepurele cu prune uscate.
Barolo
De pe lista vinurilor care merg perfect cu preparatele pe bază de carne de iepure nu poate lipsi unul dintre cele mai bune vinuri italiene: Barolo. Produs din struguri Nebbiolo, acesta este un vin care se pretează să fie combinat cu vânatul.Ideal în cazul acestui vin este combinația iepurele de câmp sau iepurele sălbatic, care au un gust mai puternic de vânat. Este totuși un vin cu o aromă foarte echilibrată, unde notele mai „dure” (cum ar fi taninurile, de exemplu) se potrivesc bine cu cele „mai moi” (alcooli și polialcooli).
Garda Merlot
Tipic provinciilor Mantua, Brescia și Verona, Garda Merlot este un vin Denominazione di Origine Controllata (DOC). Vinurile DOC sunt produse în anumite regiuni bine definite, în conformitate cu reguli precise menite să păstreze practicile tradiționale de vinificație din fiecare regiune.Acest vin este potrivit dacă iepurele este prăjit. Acest vin are un parfum caracteristic, în timp ce gustul este unul destul de armonios și plăcut.
Barbera
Cireașa de pe tort nu putea lipsi de pe această listă, Barbera fiind unul dintre cele mai de succes vinuri produse în Piemont și, totodată, unul dintre cele mai potrivite vinuri de băut când savurezi un preparat pe bază de iepure.Este considerat un vin foarte robust (adică nu are o cantitate foarte mare de alcool), care de mulți ani a fost considerat adevăratul vin de masă al familiilor din nordul Italiei. Se potrivește bine cu cărnurile cu gust puternic, precum cârnat cotechino sau carnea fiartă, sau chiar cu mezelurile, dar merge la fel de bine cu carnea de iepure.
Montepulciano d’Abruzzo
Un alt vin cunoscut nu numai de iubitorii de vinuri, Montepulciano d’Abruzzo se potrivește bine cu carnea de iepure. Mai ales dacă carnea este preparată la grătar sau este prăjită.Acest vin te face să te bucuri de senzații olfactive deosebite: fructat și picant, fiind un vin sec, cu o aromă tanică echilibrată.