- Deși sake-ul se potrivește cu aproape toate tipurile de sushi și sashimi, multe vinuri au rolul de a evidenția arome delicioase de pește din aceste preparate asiatice.
- În general, unele dintre cele mai importante reguli de bază, când vine vorba despre alegerea vinurilor care merg cu sushi, sunt că vinurile ușor acidulate se potrivesc cu peștele, la fel ca și cele cu aciditate mai mare (aciditatea conferă unui vin gustul său acru).
Ce este sushi?
- În Asia de Sud-Est, orezul fermentat era de fapt folosit ca metodă de conservare a peștelui. Mai exact, orezul fermentat a creat un mediu acid care a permis ca peștele să fie păstrat luni de zile.
Câteva principii de a alege vinul care se potrivește la sushi
- Potrivește aroma puternică a sushi-ului cu vinuri la fel de puternic aromate (în special vinuri din viță de vie semiaromatică și aromatică).
- Potrivește tendința dulce a sushi-ului cu vinuri ce au buchet bogat.
- Pentru că avem de-a face cu pește crud, adică o carne fragedă și delicată, vinurile albe, roze sau spumante pot fi cea mai simplă opțiune, deoarece acestea se caracterizează printr-o mai mare aciditate.
- În unele cazuri însă, chiar și combinarea vinurilor roșii cu sushi, ținând cont de câteva precauții, se poate dovedi a fi o idee originală.
Sushi și vinuri albe
- Vinurile albe mai tinere pot fi perfecte pentru un sushi simplu și sashimi. De cealaltă parte, vinurile mai vechi, cu note lemnoase, pot fi potrivite să le serviți cu sushi gras și bogat în arome.
- Dacă vrei un vin din soiuri internaționale de struguri pe care să le bei la o masă de sushi, îți recomandăm vinuri semiaromatice, precum Riesling, Sauvignon, Chardonnay din zone continentale sau sud-continentale.
Sushi și vinuri roze
Sushi și vinuri spumante
- În plus, prin efervescența lor, vinurile spumante sunt capabile să atenueze grăsimea din prăjeli, prin urmare un vin spumat este perfect cu sushi cu creveți temptura, sushi cu ciuperci prăjite sau tofu prăjit.
Sushi și vinuri roșii
- Cu toate acestea, poți bea un vin roșu când mănânci un sushi pe bază de pește gras, dar trebuie să ai grijă să alegi un vin cu mai puține taninuri, cu aciditate bună și eventual cu un ușor reziduu de zahăr. Un astfel de vin roșu merge bine cu umami-ul sosului de soia.