Ce vin se bea la preparate din carne de rață?

Rața este o carne destul de misterioasă pentru multe persoane. În afară de Franța, și poate și în China, majoritatea nu mănâncă rață prea des. Și este păcat, pentru că rața are o carne excelentă, foarte gustoasă și foarte fragedă, în special pieptul de rață.
  • Când vine vorba de asocierea cărnii cu un vin, confuzia este chiar mai mare decât felul în care trebuie gătită rața.
Ne-am propus să vă dăm o mână de ajutor, sfâtuindu-vă cum să combinați câteva rețete din carne de rață cu soiul potrivit de vin.

Reguli generale despre combinație între carnea de rață și vin 

8wine-duck.jpg
Carnea de rața este o carne delicată și fragedă. Este evident o carne roșie, dar fiind carne de pasăre, rața are și asemănări și uneori arome asemănatoare cu cele de pui.Ca și puiul, cea mai mare parte a aromei cărnii de rață provine din gătit, mai ales atunci când este gătită pe o suprafață fierbinte, când pielea sau partea exterioară a cărnii este caramelizată. În felul acesta, pot fi eliberate arome foarte puternice.Sosul și garniturile vor juca un rol major în ceea ce privește aromele prepratelor din carne de rață, prin urmare, vor avea un impact puternic asupra vinului pe care alegeți să îl beți.Ca un set de reguli generale simple:
40403488-9357285-image-a-77_1615593711257.jpg
1. Mizați pe vinurile roșii mai deschise sau pe vinurile albe când mâncați rața gătită lent, rețetă care nu presupune caramelizarea culorii, sau rață cu sos pe bază de fructe și ușor aromat.2. Pentru friptura de rață, rața la grătar sau confit – adică, orice metodă de gătit care scoate în evidență aromele puternice ale pielii sau cărnii de rață aproape arsă -, alegeți un vin roșu mai tare, cu mai mult tanin.3. Vinurile roze sunt și ele o alegere bună pentru o cină din carne de rață, deși asocierea poate fi puțin cam plictisitoare, o asociere nu foarte spectaculoasă între arome.
  • excepție notabilă va fi asocierea vinului cu Foie Gras, care funcționează bine cu vinurile dulci.
Haideți să aprofundăm ce tipuri de vin roșu și alb se potrivesc bine cu cele mai populare rețete și mâncăruri din carne de rață!

1.Ce vin să beți când mâncați friptură de rață?

2492.jpg
Rața prăjită are o abundență de arome intense de carne și pielea grasă caramelizată. La interior, această metodă de preparare face carnea să fie fragedă și să aibă un gust delicat.
  • Deci, cu excepția cazului în care serviți friptura de rață cu o garnitură puternică sau cu un sos intens (cum este sosul pe bază de vin), preferați un vin relativ ușor.
Pentru că rața este grasă, asigurați-vă că alegeți un vin roșu cu o aciditate puternică pentru a tăia  gustul „bogat” al cărnii.Iată câteva opțiuni grozave de vinuri ce pot fi băute cu rață friptă:
  • Pinot Noir
  • Gamay
  • Tempranillo
  • Barbera
  • Sangiovese
  • Cabernet Sauvignon de climă rece (Bordeaux).
Evitați vinurile puternice și bogate în alcool, din struguri de ​​climă caldă, cum ar fi California Cabs și Merlot, Argentina Malbecs sau Australian Shiraz.

2. Ce vin să beți când mâncați rață confit și tocană de rață?

Pulpe-de-rata-confit-e1435135819307.jpg
Confitul de rață este una dintre mâncărurile clasice franceze, populară în toată Franța, dar mai ales în sud-vest, unde, împreună cu Foie Gras, reprezintă un preparat de bază al bucătăriei tradiționale.
  • Confitul este realizat printr-un proces de conservare vechi de secole, în cadrul căruia carnea de rață este mai întâi sărată, apoi gătită ore întregi în grăsime proprie, atât pentru sterilizare, cât și pentru a o frăgezi.
Confitul de rață are o aromă rustică, elegantă, dar destul de puternică și, adesea, generos de sărată.Francezii de sud-vest combină confitul de rață cu vinurile lor roșii locale, cu taninuri puternice, din două motive. În primul rând, vinul roșu are arome suficient de puternice pentru a face față gustului cărnii și salinității acestui fel de mâncare. În al doilea rând, taninurile puternice ajută la adăugarea unei savori suplimentare și la reducerea abundenței de grăsime. Unii spun că taninurile (care sunt și antioxidanți) ajută la protejarea arterelor de această grăsime.Iată un stil de vin perfect pentru a fi băut cu confitul de rață:
  • Un Malbec francez ca un Malbec Cahors sau Languedoc
  • Sau un alt roșu tanic francez din sud precum Tannat
  • Versiunea argentiniană a vinului Malbec sau versiunea uruguaiană a vinului Tannat se potrivesc la fel de bine, deși poate au o aciditate mai mică.
  • Cabernet, Merlot sau amestecuri de struguri roșii, Aussie Shiraz, South African Pinotage.

3. Ce vin să beți când mâncați rață în stil chinezesc?

shutterstock_11697397.0.jpg
La fel ca friptura occidentală de rață, rețeta chinezească scoate în evidență arome puternice din carne, cu atât mai mult datorită condimentelor folosite: ghimbir, usturoi, ceapă, sos de fasole și sirop de maltoză.Mai complicat este faptul că rața în stil chinezezc este dulce, ceea ce nu o face o combinație bună cu vinurile roșii bogate.Așa cum am arătat mai sus, la rața friptă, sunt potrivite vinurile acide mai deschise, în special Pinot Noir și Beaujolais.Dar pentru o combinație mai surprinzătoare și mai reușită și artificii de arome, mizați pe un vin alb sec și aromat, cum ar fi:
  • Riesling
  • Chardonnay, de preferință dintr-un climat rece
  • Pinot Gris sau Pinot Grigio
  • Vinuri albe seci italiene precum Gavi (struguri Cortese) sau Soave (soi de struguri Garganega)

4. Ce vin să beți când mâncați piept de rață cu portocale?

_ATN4335.jpg
Rață cu portocale sau Canard à l’orange este o rețetă tradițională franceză, devenită un mod clasic de preparare și servire a raței într-un sos dulce-acru.
  • Aici provocarea pentru o asociere fructuoasă cu vinuri, la fel ca orice altă rețetă de rață pe bază de fructe, este de a depăși nu doar dulceața, ci și aciditatea preparatului.
Uitați de vinurile roșii bogate și aveți grijă și la cele roșii mai deschise, deoarece taninurile pot da un gust ciudat în combinație cu reducția de portocală.La fel ca la rața în stil chinezeasc, se potrivesc bine vinurile Riesling, Chardonnay sau Pinot Gris/Grigio, adăugând note delicate de fructe și ierburi în combinație cu rața cu portocală.O astfel de rețetă se potrivește perfect cu vinuri tradiționale franțuzești, precum:
  • Chenin Blanc
  • Côte du Rhône Blanc
  • Alsacia Gewurztraminer
  • Picpoul de Pinet.
Dacă sunteți mai aventuroși, recomandăm un Prosecco.

5. Ce vin să beți când mâncați foie gras?

le-bloc-de-foie-gras-d-oie.jpg
Foie Gras este făcut din ficat de rață (uneori de gâscă) care a fost special pusă la îngrășat.Ficatul este apoi sărat, condimentat și gătit lent, dându-i o textură cremoasă care se topește în gură, cu o aromă delicată de unt. Se serveste în general felii, cu pâine prăjită, crocantă.Foie gras este probabil cea mai ușoară dintre toate felurile de mâncare din rață care poate fi combinată cu vin după preferința personală.Francezilor le place să asocieze acest preparat cu vinuri dulci făcute din recolte târzii:
  • Sauternes, Barsac sau Cadillac
  • Alsace Vendanges Tardives (Riesling, Pinot Gris sau Gewürztraminer)
  • Jurançon
Aceste vinuri adaugă un element dulce bogat la degustare, aducând o combinație de fructe tropicale și arome de citrice.
Glance News

Glance News

Articole: 962