Reinnoirea autorizației de mediu: Asigurarea conformității și continuității afacerii tale

Reînnoirea autorizației de mediu reprezintă un proces esențial pentru orice afacere preocupată de protecția mediului. Este un demers legal și responsabil care asigură conformitatea activităților desfășurate cu prevederile de mediu și continuarea neîntreruptă a afacerii, într-un mod sustenabil.

Într-o societate preocupată de problemele mediului înconjurător, autorizația de mediu joacă un rol cheie în monitorizarea și controlul efectelor negative generate din activitățile economice/industriale. 

Așadar, prin reînnoirea acestei autorizații, afacerea ta demonstrează angajamentul ferm față de respectarea normelor și regulamentelor privind protecția mediului.

Valabilitatea autorizatiei de mediu – Ce trebuie să știi?

Conform reglementărilor legislative în vigoare, autorizația de mediu se emite fără un termen definit, având valabilitate pe toată durata desfășurării activității respective. Cu toate acestea, pentru a confirma continuarea respectării procedurilor corecte de lucru și a conformității cu prevederile autorizației, este necesară obținerea unei vize anuale.

Viza anuala autorizatie de mediu confirmă faptul că societatea economică continuă să îndeplinească cerințele stabilite în autorizația de mediu și demonstrează angajamentul său față de protecția mediului înconjurător.

Agentul economic este obligat sa solicite aplicarea vizei anuale în termen de maxim 90 de zile și de minim 60 de zile înainte de data obținerii autorizatiei. În Ordinul 1150/2020 se regăsește procedura de aplicare a vizei anuale (termene, acte necesare etc.). 

Astfel, pentru a obține viza, titularul autorizației trebuie să pregătească un set de documente pentru a le depune la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

Ce documente trebuie depuse pentru obținerea vizei anuale?

Documentația pentru emiterea vizei anuale trebuie să includă:

  • Cererea tip menționată în anexă nr. 1 la Procedura de aplicare;
  • Raportul anual de mediu și/ sau raportările stabilite în autorizația de mediu, în funcție de specificul activității desfășurate;
  • Declarația pe proprie răspundere că activitatea este prestată conform cadrului de funcționare pentru care a fost emisă autorizația de mediu/ autorizația integrată de mediu;
  • Dovada plății taxei de evaluare a solicitării – 100 lei pentru autorizațiile de mediu, respectiv 300 lei pentru autorizațiile integrate de mediu.

 

După înregistrarea solicitării, autoritatea publică responsabilă are un termen de 15 zile lucrătoare pentru a verifica setul de acte depuse. În timpul acestui interval, este posibil ca titularului să i se solicite diverse documente suplimentare, informații sau chiar să se efectueze o inspecție a amplasamentului.

Verificarea actelor depuse este un demers esențial pentru a asigura conformitatea solicitantului cu cerințele legale și condițiile prevăzute în autorizația de mediu. 

Concluzii

Prin obținerea vizei anuale, titularul autorizației de mediu atestă că a continuat să implementeze și să respecte procedurile, practicile și măsurile necesare pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului.

În cazul în care agentul economic întâmpină dificultăți în procesul de obținere sau reînnoire a autorizației de mediu, acesta poate apela cu încredere la serviciile oferite de compania EnviroCons. Compania este specializată în furnizarea de asistență și expertiză în domeniul protecției mediului, oferind soluții personalizate pentru clienții săi.

Glance News

Glance News

Articole: 961