Indiferent de sistemul de cultivare, buruienile reprezintă o provocare pentru orice fermier care își dorește o cultură de cartofi cu randament mare. Producția de cartofi este afectată frecvent de agenții patogeni care interferează și concurează cu plantele de cultură pentru apă, lumină și substanțe nutritive. De aceea, înainte de instalarea culturii, este necesară evaluarea și determinarea speciilor de buruieni care pot afecta cultura cartofului, dar și elaborarea unui plan de combatere.
Pentru ca plantele să răsară fără concurența buruienilor iar fermierii să obțină recolte sănătoase, bogate și constante din punct de vedere cantitativ, este nevoie de un management integrat de combatere, care combină metodele fitosanitare cu cele agrotehnice. Descoperă cum poți proteja eficient cultura de cartofi împotriva efectelor negative produse de buruieni și care sunt pașii pentru elaborarea unui plan corect de erbicidare.
Cunoașterea particularităților diverselor specii de buruieni
Dinamica dezvoltării buruienilor are efecte negative în primele 30-50 de zile, acestea concurând viguros plantele de cartof, în funcție de soi și arhitectura plantei. Cunoașterea particularităților diverselor specii de buruieni, capacitatea lor de înmulțire și modul de răspândire sunt esențiale pentru controlul și combaterea acestora din culturile de cartofi.
Principala sursă de îmburuienare este solul pe care se cultivă cartoful, însă și semințele din gunoiul de grajd, terenurile necultivate din apropierea culturii de cartof și condițiile meteorologice neprielnice creează condiții favorabile pentru dezvoltarea buruienilor. Pentru combaterea buruienilor dicotiledonate anuale și perene și unele monocotiledonate, este esențială aplicarea de erbicide pentru cartofi omologate, respectând specificațiile și dozele recomandate de pe eticheta produsului. Cele mai cunoscute specii de buruieni care afectează dezvoltarea corectă a culturii de cartofi sunt: mohorul, traista ciobanului, costreiul, mușețelul, pirul târâtor.
Monitorizarea culturii și alegerea erbicidului potrivit
Cultura de cartofi este extrem de sensibilă la acțiunea buruienilor, de aceea, la fel ca în cazul prevenirii și combaterii bolilor și dăunătorilor, e nevoie de monitorizarea culturii. Această practică îți permite să recunoști diversele specii de buruieni încă din primele faze de vegetație, când sunt mult mai ușor de combătut și să observi densitatea și dinamica buruienilor dominante.
Ținând cont de aceste aspecte, se poate anticipa și pregăti solul, alegând erbicidul potrivit pentru protejarea continuă a culturii. Aplicate în tratament postemergent sau preemergent, în funcție de tipul de buruiană, există diferite erbicide utilizate în cultura cartofului:
- erbicidele care acționează prin absorbție foliară;
- erbicide care formează o peliculă la suprafața solului, prevenind răsărirea noului val de buruieni;
- erbicide care acționează atât asupra buruienilor (absorbție prin frunze), cât și la nivelul solului.
Rotația erbicidelor, odată cu rotația culturilor
Erbicidele au în compoziție diferite substanțe active cu moduri diferite de acțiune. Nu există un singur produs care să elimine toate speciile de buruieni, de aceea, erbicidele trebuie alese pe baza eficienței lor, ținând cont de programul de rotație a culturilor și de tehnologia de cultivare. Este recomandată folosirea erbicidelor cu spectru larg de acțiune care să conțină substanțe diferite pentru a preveni și combate rezistența buruienilor la același tip de erbicid.
Pentru protecția eficientă a culturii cartofului, erbicid Stomp Aqua inhibă atât diviziunea celulei, cât şi alungirea acesteia în meristemul rădăcinilor și stopează direct dezvoltarea buruienilor monocotiledonate anuale şi a unor specii de dicotiledonate anuale. Erbicidul pelicular pe bază de pendimetalin, din clasa dinitroaniline, se absoarbe prin vârfurile de creștere coleoptil/ hipocotil și este ușor de folosit la numeroase plante de cultură.
Management integrat de combatere a buruienilor
Un management integrat de combatere a buruienilor influențează semnificativ producția de cartofi. Alegerea corectă a erbicidelor reduce expunerea culturii la atacul buruienilor, însă la fel de importantă sunt și realizarea lucrărilor agrotehnice. Pe lângă respectarea momentului optim de aplicare a erbicidelor și a dozelor recomandate de producători, precum și a timpilor de pauză intre tratamente, este esențială realizarea următoarelor lucrări agrotehnice:
- pregătirea terenului folosind îngrășăminte complexe atât la plantare, cât și în vegetație;
- lucrări ale solului cu o arătură la 28-30 cm adâncime;
- fertilizarea și irigarea corespunzătoare a culturii;
- respectarea măsurilor fitosanitare;
- rotația culturii.
În câmp există numeroase specii de buruieni care pot cauza pierderi semnificative de producție. Alegerea și aplicarea corectă a erbicidelor protejează eficient cultura de cartofi împotriva agenților patogeni și optimizează producția, oferind fermierilor culturi sănătoase și recolte bogate.
Sursa foto: shutterstock.com