În era actuală a schimbărilor climatice, nu există subiect mai vital în educație ca ecologia. Degradarea biodiversității, poluarea, fenomenele meteo extreme au devenit realități palpabile, iar nevoia unei schimbări radicale în modul în care interacționăm cu mediul înconjurător este mai evidentă ca niciodată.
În această direcție, educația ecologică se conturează ca o necesitate în școală. Educația ecologică nu doar furnizează cunoștințe fundamentale despre mediul înconjurător, ci formează cetățeni responsabili, conștienți de impactul lor asupra planetei.
În acest articol vă vom prezenta câteva idei de activități pentru „Săptămâna Verde”, activități care promovează educația ecologică și contribuie la atingerea obiectivelor educaționale din știință, tehnologie, inginerie. Aceste activități vă vor permite să explorați împreună cu elevii importanța crescută a ecologiei și vor cultiva sentimentul de responsabilitate față de viitorul planetei.
Idei de activități pentru programul „Săptămâna Verde”
- Ecosisteme vii reproduse la scară mică la Reptiland București
Sub motto-ul „o aventură educațională de neegalat pentru întreaga familie”, Reptiland București este locul unde copiii și adulții văd cât de frumoasă și diversă este lumea în care trăim. Reptiland București ar putea fi caracterizat drept un muzeu de științe ale naturii modern, dar este mult mai mult de atât; pe Bulevardul Expoziției nr. 1C puteți viziona permanent expoziții cu zeci de specii de reptile vii și plante exotice vii, ce trăiesc în terarii și acvaterarii automatizate, de mari dimensiuni.
La Reptiland București veți admira cel mai mare acvaterariu din România, cu pești colorați spectaculoși, broscuțe galbene, caimani și plante vii epifite și aerofite. Ecosistemul este etajat – pământ și apă – și se auto-întreține cu ajutorul tehnologiei.
Tot la Reptiland veți vedea cel mai mare exemplar expus de Piton Reticulat din România (60 de kg, 6 metri lungime, 7 ani).
Căutați idei de activități pentru săptămâna verde? Mergeți cu încredere cu elevii la Reptiland, fie că sunteți sau nu din București! Faceți o programare și beneficiați de prețurile speciale pentru grupuri.
- Cursuri unice pentru copii la Reptiland București
Reptiland București organizează și cursuri educaționale pentru copii. Micii cursanți vor învăța cum să își aleagă, dar și cum să-și îngrijească animalele de companie. Împreună cu studenți pasionați de la Facultatea de Medicină Veterinară vor afla toate detaliile despre îngrijire, dar vor și interacționa cu astfel de animale de companie: Câini, Pisici, Reptile, Hamster, Iepuri, Broscuțe, Pești.
“Cum sa îți construiești propriul terariu” este un alt curs educațional pentru copii organizat de Reptiland. Împreună cu designeri florali talentați, dar și cu profesori de biologie pasionați, copiii vor învăța cum să își construiască propriul terariu.
2. Cursuri de design biofilic
Cele mai citite articole
Vrei să le inspiri elevilor o bază solidă pentru o carieră de designer? Ce ar fi să îi încurajezi să urmeze niște cursuri de design biofilic. Elevii vor învăța să integreze elemente naturale și botanice în interior și exterior pentru a accentua legătura om – natură.
Vor crea diferite ornamente cu plante, cum ar fi terarii, rame botanice, kokedama, ikebana și alte aranjamente florale.
Vor explora diverse tehnici de aranjare și îngrijire a plantelor, experimentând cu diferite plante și materiale.
3. Proiectare de filme/documentare ecologice
O sursă bună de informare în legătură cu schimbările climatice, cu problemele legate de fauna și flora locală și internațională este vizionarea de filme artistice sau documentare pe teme ecologice. O astfel de proiectare se poate organiza într-un centru cultural local sau, de ce nu, într-un cinematograf.
4. Organizarea unui târg de schimb de lucruri
Târgul de economie circulară are ca scop principal reutilizarea obiectelor și crearea unei noi vieți pentru acestea, ceva care pentru un copil nu mai este util, pentru altul poate crea experiențe noi. În felul acesta copiii pot învăța mai multe despre sustenabilitate.
Invită fiecare copil să aducă de acasă câteva obiecte în stare de funcționare, dar pe care aceștia nu le mai folosesc (jucării, rechizite, cărți, etc.), ca să negocieze cu ele pentru alte obiecte de care sunt interesați.
5. Vizitarea unui centru de colectare/reciclare
O vizită la un centru de reciclare/colectare deșeuri va fi, cu certitudine, o experiență pentru copii și un moment bun să se familiarizeze cu conceptul de reciclare. Aici pot vedea care sunt etapele procesului de reciclare. De la colectarea deșeurilor până la compactarea și depozitarea acestora, precum și informații despre cum sunt transformate deșeurile în noi materiale și obiecte.
Acestea au fost ideile noastre de activități și teme pentru Săptămâna Verde. Sperăm să vă inspire!