Durerile de gât pot fi extrem de neplăcute și pot afecta semnificativ calitatea vieții. În acest articol, vei descoperi principalele cauze ale acestui simptom deranjant, precum infecțiile virale și bacteriene, alergiile, refluxul gastroesofagian, uscăciunea și deshidratarea sau afecțiuni medicale mai grave. Cu ajutorul acestui ghid pas cu pas, vei învăța cum să abordezi fiecare problemă în parte, pentru a obține o alinare rapidă și eficientă a durerii de gât.
Infecții virale și bacteriene
Infecțiile virale sunt cauzate de virusuri, care pot fi transmise prin aer sau prin contact direct cu o persoană infectată. Cââteva exemple de afecțiuni virale sunt răceala, gripa sau mononucleoza. Infecțiile bacteriene sunt provocate de bacterii; câteva dintre cele mai comune sunt amigdalita, faringita sau infecția cu streptococ. Tratamentul diferă în funcție de tipul de infecție, deoarece antibioticele sunt eficiente doar în cazul infecțiilor bacteriene [1].
Simptomele comune ale infecțiilor virale și bacteriene includ durerea de gât, înroșirea și inflamarea acestuia, dificultatea de a înghiți și febra. Tratamentul general pentru ameliorarea durerii în gât include odihnă, hidratare și administrarea de analgezice. În cazul infecțiilor bacteriene, medicul poate prescrie antibiotice [2].
Infecțiile bacteriene netratate sau tratate incorect pot duce la potențiale complicații, cum ar fi abcesul peritonsilar, răspândirea infecției în alte părți ale corpului sau dezvoltarea rezistenței la antibiotice. Este important să respecți recomandările medicale și să finalizezi tratamentul cu antibiotice chiar dacă simptomele s-au ameliorat. Amigdalita este principala cauză a durerilor în gât capabilă să determine complicații, așadar descoperă detalii pe blogul Dr.Max despre această afecțiune.
Alergii și iritanți
Cele mai comune tipuri de alergii și iritanți care pot provoca dureri în gât sunt polenul, mucegaiul, praful, blana de animale și substanțele chimice. Alte cauze pot fi fumul de țigară, poluarea aerului și alimentele. Acestea pot provoca inflamația gâtului, care duce la durere și discomfort [2].
Simptomele asociate cu reacțiile alergice și expunerea la iritanți includ înroșirea gâtului, senzația de mâncărime, tusea și strănutul. În cazul alergiilor, sistemul imunitar răspunde la alergen și se poate ajunge la simptome severe, inclusiv dificultăți de respirație. Durerea în gât poate fi un simptom comun al unei reacții alergice, fiind cauzată de inflamația gâtului [3].
Pentru a reduce expunerea la alergeni și iritanți, este important să cureți regulat locuința, să utilizezi filtre de aer și să eviți anumite produse chimice. În plus, păstrați animalele de companie în afara dormitorului. Evitați expunerea la polen în timpul sezonului de alergii și evitați produsele alimentare care vă provoacă o reacție alergică [4].
Există opțiuni de tratament disponibile pentru alergii și iritanți, printre care se numără antihistaminicele, decongestionantele, corticosteroizii și imunoterapia. Acestea pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la reducerea inflamației gâtului. În plus, există și remedii naturale și alternative, cum ar fi inhalarea de aburi, consumul de ceaiuri sau utilizarea unor produse fără prescripție medicală [2].
Refluxul gastroesofagian (BRGE)
Simptomele BRGE includ arsuri la stomac, regurgitare și dureri în gât. Aceste simptome sunt cauzate de faptul că acidul gastric ajunge în esofag și irită gâtul. Factorii care pot contribui la apariția BRGE includ dieta bogată în alimente grase sau picante, consumul de alcool, fumatul, obezitatea și predispoziția genetică [5].
Diagnosticarea BRGE implică evaluarea simptomelor, efectuarea unor teste medicale și consultarea unui specialist gastroenterolog. Simptomele specifice includ arsuri la stomac, regurgitare, durere în piept și gât și probleme de deglutiție [2].
Tratamentul refluxului gastroesofagian include medicamente care reduc aciditatea gastrică. Modificările dietei și ale stilului de viață, cum ar fi evitarea alimentelor declanșatoare, reducerea consumului de alcool și fumatul și menținerea unei greutăți sănătoase pot ajuta la gestionarea simptomelor [4].
Prevenirea durerilor de gât cauzate de BRGE implică evitarea alimentelor declanșatoare, menținerea unei greutăți sănătoase și adoptarea unei poziții adecvate în timpul somnului. De exemplu, este recomandat să dormi cu capul ridicat la 30 de grade pentru a ajuta la prevenirea refluxului gastric în timpul somnului [3].
Deshidratarea
Cele mai citite articole
O hidratare adecvată este esențială pentru menținerea sănătății gâtului. Lipsa de apă poate duce la uscăciune, iritații și durere în gât. În plus, hidratarea ajută la eliminarea mai rapidă a bacteriilor și virusurilor din gât. Așadar, este important să bei suficientă apă și alte lichide pentru a-ți menține gâtul hidratat și sănătos [1].
Aerul uscat, poluarea și schimbările climatice pot contribui la uscăciunea gâtului și la apariția durerii. Pentru a preveni și reduce aceste efecte, poți utiliza un umidificator pentru a menține nivelul optim de umiditate în aer. De asemenea, poți evita expunerea prelungită la aerul condiționat sau la fumul de țigară. Este important să aerisești camera și să eviți utilizarea produselor de curățenie care conțin substanțe chimice iritante [7].
În concluzie, durerile de gât pot avea numeroase cauze, dintre cele mai variate. Cunoașterea lor îți va permite să gestionezi în mod corespunzător acest simptom neplăcut, astfel încât să îți recapeți starea de bine.
Bibliografie
1. CDC. “Suffering from a Sore Throat?” Centers for Disease Control and Prevention, 7 May 2021, www.cdc.gov/antibiotic-use/sore-throat.html, accesat la 24.05.2023;
2. Mayo Clinic. “Sore Throat – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635, accesat la 24.05.2023;
3. NHS Choices. “Sore Throat.” NHS, 2021, www.nhs.uk/conditions/sore-throat/, accesat la 24.05.2023;
4. “Pharyngitis – Sore Throat Information | Mount Sinai – New York.” Mount Sinai Health System, www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/pharyngitis-sore-throat, accesat la 24.05.2023;
5. “Sore Throat.” Www.nhsinform.scot, www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/ears-nose-and-throat/sore-throat#:~:text=A%20sore%20throat%20is%20often, accesat la 24.05.2023;
6. “Sore Throat (Pharyngitis): Causes & Treatments.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/symptoms/8274-sore-throat-pharyngitis, accesat la 24.05.2023;
7. “Sore Throat: Treatment, Causes, Diagnosis, Symptoms & More.” Healthline, 2012, www.healthline.com/health/sore-throat, accesat la 24.05.2023.