Documente necesare pentru cumpărarea unui apartament

Achiziționarea unui apartament este o etapă importantă în viață, iar pentru a asigura un proces fără probleme, este esențial să ai la îndemână documentele necesare. De la actele de identitate la documentele legate de tranzacție și finanțare, pregătirea corespunzătoare a documentelor este esențială pentru a realiza cu succes achiziția dorită.

În acest articol, vom explora lista detaliată a documentelor pe care ar trebui să le ai pregătite înainte de a cumpăra un apartament.

Documente necesare pentru cumpărarea unui apartament

Documente necesare pentru cumpărarea unui apartament

Sursa foto

Achiziționarea unui apartament este o decizie de importanță majoră și este crucial să vă asigurați că toate documentele necesare sunt în ordine pentru această tranzacție. Un contract de vânzare-cumpărare pentru un apartament sau o locuință poate fi finalizat în aproximativ 3-4 zile în mod obișnuit sau chiar în 2 zile în caz de urgență.

Acest document poate fi autentificat de un notar public din România, asigurându-vă astfel validitatea și legalitatea tranzacției.

În momentul în care alegeți să achiziționați un apartament, este responsabilitatea vânzătorului să furnizeze documentele necesare. Vânzătorul trebuie să prezinte următoarele acte notarului pentru a finaliza procesul de vânzare-cumpărare a locuinței:

  • actul de proprietate
  • certificat de atestare fiscală – se obține de la Administrația Fiscală unde se plătește impozitul anual. Acesta se eliberează în 3 zile și este valabil doar pe perioada lunii în care a fost emis. 
  • documentație cadastrală: cadastru și intabulare. Termenul de eliberare este de 18 zile lucrătoare.
  • extras de carte funciară – se obține de biroul notarial de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, la cererea scrisă a celui care vinde apartamentul. Este valabil pe o perioadă de 10 zile lucrătoare de la data înregistrării.
  • certificat de performanță energetică – se obține de către vânzător la un auditor energetic pentru clădiri, atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi care îşi desfăşoară activitatea ca persoană fizică autorizată. Se eliberează, în general, în 24-48 de ore și are o valabilitate de 10 ani. 
  • ultimele facturi de la utilități și dovada plății acestora, 
  • adeverință eliberată de asociația de proprietari.

Deși uneori se consideră că certificatul de la asociația de proprietari este o formalitate minoră și adesea notarul nu o solicită, acest document are importanță pentru a vă asigura că vânzătorul apartamentului nu are datorii restanțe.

Documente necesare când cumperi un apartament prin credit bancar

Atunci când doriți să achiziționați un apartament prin intermediul unui credit bancar, mai precis un credit ipotecar, instituția bancară va verifica riguros documentația apartamentului pe care îl intenționați să cumpărați. În mod obișnuit, banca solicită următoarele documente pentru aprobarea unui credit ipotecar:

  • Acte de identitate (al solicitantului, ale membrilor familiei şi, după caz, ale altor persoane care participă cu veniturile lor la credit, denumite coplătitori)
  • Certificat de căsătorie sau hotărâre de divorţ, dacă este cazul (copie) 
  • Documente care atestă realizarea de venituri 
  • Documente privind alte credite/carduri de credit/overdraft pe care le ai la alte bănci, dacă este cazul 
  • Precontractul de vânzare-cumpărare a imobilului 
  • Actul de proprietate asupra imobilului ce face obiectul vânzării (copie)
  • Declaraţia pe proprie răspundere a vânzătorului, conform Legii 10/2001, că bunurile imobiliare respective nu sunt revendicate şi că nu există litigii în legătură cu acestea 
  • Extrase din documentaţia cadastrală (copie) Certificat de eficienţă energetică

Achiziționarea apartamentului prin programul Prima Casă

Dacă intenționați să achiziționați un apartament prin intermediul programului Prima Casă, trebuie să țineți cont și de necesitatea de a prezenta o declarație pe propria răspundere autentificată. Această declarație trebuie să conțină informații despre faptul că, la momentul solicitării creditului, nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio altă locuință. 

Alternativ, declarația poate menționa că aveți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândită prin orice altă modalitate decât prin programul Prima Casă, cu o suprafață utilă de sub 50 de metri pătrați.

Un alt aspect important de luat în considerare de către cei interesați să obțină o locuință prin intermediul Programului Casa Nouă este perioada mai lungă de așteptare pentru a obține aprobarea. Acest lucru se datorează faptului că, în acest caz, procesul implică nu doar evaluarea băncii care furnizează creditul, ci și a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM). 

Astfel, dosarul analizat de către bancă este supus și evaluării ulterioare la Fondul de Garantare, unde poate fi fie validat, fie returnat băncii pentru a ajusta anumite documente.

La ce trebuie să fii atent când cumperi un apartament?

La ce trebuie să fii atent când cumperi un apartament?

Sursa foto

  • Achiziționarea unui apartament este o decizie semnificativă și necesită o abordare atentă și bine documentată. Într-un proces complex precum cumpărarea unei proprietăți, există anumite aspecte cruciale la care ar trebui să fii atent pentru a lua o decizie înțeleaptă și informat:
  • Locația- asigură-te că apartamentul se află în zona dorită și că este accesibil transportului public, școlilor și serviciilor de care ai nevoie. 
  • Verifică dacă există probleme cu instalațiile electrice, sanitare și de încălzire. Asigură-te că sunt funcționale și în stare bună.
  • Verifică dacă sunt probleme cu structura, dacă există fisuri sau umezeală.
  • Asigură-te că proprietatea este legală și are toate autorizațiile necesare pentru construcție și utilizare. 
  • Verifică dacă sunt costuri asociate, dacă în plus de prețul de cumpărare al apartamentului, există și alte costuri cum ar fi taxe de întreținere și impozite. 
  • Verifică dacă în zona în care se află locuința ta sunt planificate și alte dezvoltări, precum construcții sau schimbări de infrastructură ce pot avea un impact asupra valorii imobilului.


Impozite ce trebuie să plătești în momentul achiziționării unui apartament

Persoana care achiziționează apartamentul va fi responsabilă de plata taxei de intabulare către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară. Această taxă echivalează cu 0,15% din valoarea totală a tranzacției. În plus, cumpărătorul va fi obligat să suporte și taxele notariale asociate vânzării-cumpărării, care pot varia considerabil. 

Taxa notarială în cazul cumpărării unui apartament fluctuează în funcție de suma totală a tranzacției, iar există diverse praguri și procente. De exemplu, pentru o sumă de 50.000 euro, se aplică o taxă fixă de 970 lei, plus 0,9% din suma care depășește 60.001 lei. În situația unei achiziții de 100.000 euro, taxa fixă este de 3.130 lei, la care se adaugă 0,65% din suma care depășește 300.001 lei.

În final, cumpărarea unui apartament implică nu doar aspecte legate de proprietate și caracteristici, ci și un ansamblu complex de taxe și documentație. Asigurarea că toate detaliile legate de taxe, documente și responsabilități sunt în regulă poate asigura un proces de cumpărare fără surprize neplăcute și potențiale complicații ulterioare.

Glance News

Glance News

Articole: 961