Ce vin se potriveste cu preparatele din carne de rață?

Asocierea vinului cu preparatele din rață este puțin complicată, deoarece, deși rața este din punct de vedere tehnic o carne de pasăre, textura sa fermă și aroma o califică drept o carne neagră, adică o carne de vânat.
  • Există nenumărate moduri de a prepara rața, fiecare subliniind caracteristicile unice ale acestei cărni. Rețetele de rață se potrivesc bine cu o gamă largă de vinuri, de la vinuri albe aromate la vinuri roșii cu corp ușor până la vinuri de desert.
Iată un scurt ghid care te va ajuta să asociezi corect vinurile cu preparatele din carne de rață.

Caracteristicile cărnii de rață de luat în considerare atunci când alegi un vin

Duck-Breast-with-Orange-Sauce-02-720x720.jpg
Rața este carne de pasăre, dar are gust de vânat. Carnea de rață este mai grea decât cea de pui, dar mai delicată și mai fragedă decât carnea roșie.
  • Poate fi gătită în diferite moduri și fiecare dintre aceste preparate garantează o asociere diferită cu vinul.
Carnea de rață este mai bogată și mai grasă decât cea de pui, așa că asocierile cu vinuri pot fi puțin mai îndrăznețe decât simpla limitare la un vin alb obișnuit.
  • Pentru a echilibra carnea grasă și bogată a raței, un vin bogat în acid este cea mai bună alegere.
  • Când alegi un vin alb pentru a mânca un preparat pe bază de rață, caută un vin cu corp mai plin.
  • Dacă alegi un vin roșu, ține cont că acesta nu trebuie să domine gustul cărnii de rață, așa că mizează pe soiuri mai ușoare, care nu sunt bogate în tanini. Vinurile roșii mai fructate tind să se potrivească mai bine cu rața.

Vin roșu sau alb cu rață?

wild-game-wine0.jpg
Deoarece carnea de rață are ce este mai bun atât din carnea de pasăre, dar și din carnea roșie, trebuie să ții cont de asta când alegi vinul cu care să o servești.
  • Rața are o carne mai bogată decât majoritatea păsărilor de curte, dar mai ușoară decât carnea de vită, astfel încât asocierea cu vinurile trebuie să fie făcută  „la mijloc”, adică cu vinuri roșii mai deschise și vinuri albe mai îndrăznețe.
Indiferent de vinurile pe care le alegi, sosul și garniturile preparatului cu rață vor juca un rol determinant când vine vorba de culoarea vinului ales: vin roșu sau alb.

Cele mai bune vinuri de asociat cu preparatele din rață

Cel mai potrivit vin pentru a fi băut la o masă la care se mănâncă rață depinde de modul de preparare a raței, totuși, următoarele vinuri sunt un punct de plecare excelent.
  • Vin spumant 
champagne-right-way.jpg
Șampania este o asociere excelentă cu carnea de rața, deoarece are o cantitate mare de acid care taie grăsimea cărnii de rață.De asemenea, un vin roze spumant se potrivește excelent cu rața. Dacă ești un băutor de Prosecco, alege mâncărurile de rață cu sosuri mai dulci.
  • Vin alb cu rață
white-wine-riesling-duck-snacks-260nw-2105539622.jpg
Vinurile albe se potrivesc cel mai bine cu rața care este preparată cu glazuri de fructe și sosuri.Cele mai multe dintre stilurile asiatice de rață, fie dulci sau picante, vor „cere” un vin alb cu o notă de dulceață.Pentru băutorii de vin alb care doresc să asocieze mâncărurile din carne de rață mai grele cu vin, se impun vinuri albe mai învechite, cu notă de stejar.
  1. Chenin Blanc – un vin sec Chenin Blanc este divin cu preparate mai dulci din rață, făcute în stil asiatic. Oaked Chenin este o opțiune bună dacă vrei un vin alb la o porție de rață prăjită;
  2. Chardonnay – un Burgundy alb se potrivește mai ales cu confitul de rață;
  3. Zibibbo – în special vinul portocaliu din Zibibbo este uimitor cu rață cu portaocale;
  4. Riesling – cu aciditatea sa ridicată și opțiunile ușor dulcege, Rieslingul se potrivește cu aproape toate preparatele din carne de rață;
  5. Gewurztraminer – din nou, un strop de dulceață ajută cu adevărat asocierea vinului cu carnea de rață, în special cu rața cu portocale în stil thailandez sau cu Bahn Mi;
  6. Viognier – rața preparată în stil chinezesc, crocantă, cu glazură de piersici, este grozavă cu un vin Viognier, deoarece scoate în evidență aromele de piersici.
  • Vin roșu cu rață
red-wine-meat.jpg
Vinurile roșii sunt, în general, mai potrivite pentru asocierea cu rața prăjită și pieptul de rață prăjit. Când carnea de rață este însoțită de legume rădăcinoase, cum ar fi sfecla, cartofii sau napii, apelează la un vin roșu.
  1. Pinot Noir – cel mai sigur și mai încercat vin pentru a fi asociat cu carnea de rață;
  2. Gamay – delicios de fructat, merge grozav cu rață într-o glazură de fructe roșii;
  3. Malbec – rață sau piept de rață la grătar se potrivesc cel mai bine cu Malbec;
  4. Syrah – orice rață cu sos de piper sau cu o piele crocantă se va combina cu Syrah;
  5. Tempranillo – un vin Rioja mai tânăr se potrivește cu file de piept de rață;
  6. Merlot– rața cu sos de prune are nevoie de un vin Merlot;
  7. Cabernet Franc – acest vin, produs în special în Ungaria, este minunat cu rață marinată;
  8. Barolo – rața prăjită servită cu rădăcinoase precum sfecla, ciupercile sau napii merge grozav cu un vin Barolo.
Glance News

Glance News

Articole: 1171