Sake-ul și sushi pot fi o combinație uimitoare. Dar dacă nu îți place să bei sake și preferi vinul? Nu îți face griji, există câteva combinații uimitoare de vin și sushi.
Cum să alegi cel mai bun vin la sushi
Alegerea vinului perfect pentru asocierea cu sushi poate părea ușor complicată.Dar, din fericire, există o mulțime de soiuri de struguri din diverse regiuni viticole care vor avea un gust minunat cu sushi și sashimi. Atât de multe încât cel mai ușor este să înveți prima dată ce vin nu este recomandat să bei când mănânci sushi.Taninurile și gustul pronunțat de stejar se pot ciocni cu gustul de pește crud și legume.
Vinurile roșii, în special cele tari și cu gust bogat, pot acoperi gustul de sushi și pot face aroma de pește să pară banală. Din aceste motive, trebuie să eviți, în general, vinurile Cabernet Sauvignon și Nebbiolo, cu excepția cazului în care acestea sunt foarte vechi.
În general, majoritatea vinurilor albe, roze și spumante se potrivesc bine cu sushi și sashimi. O mulțime de vinuri roșii mai fine și mai slabe pot fi, de asemenea, potrivite pentru o cină de sushi.
Există, desigur, multe tipuri de sushi și sashimi, iar asta influențează tipul de vin pe care îl alegi.
Vinuri albe care se potrivesc bine cu sushi
Există unele combinații de vin alb și sushi care pot concura cu sake-ul, mai ales când sunt implicate condimente. Iată câteva exemple.
Albarino
Albarino este un soi de struguri albi din Spania, iar un vin Rías Baixas sau Vinho Verde te poate ajuta să simți savoarea unui sushi sau a unui sashimi. Și dacă îți plac rulourile de sushi în stil occidental, Albarino se potrivește perfect și cu acesta.
Nigiri, sashimi și sushi maki sunt preparate în compania cărora acest vin strălucește cu adevărat. Crustaceele crude sau ușor gătite precum uni, ebi și amaebi sunt uimitoare cu Albariño. Totodată, merge perfect și cu pește alb (shiromi) și pește gras precum hamachi și maguro.
Sauvignon Blanc
Saba și Sauvignon blanc se potrivesc perfect. Shime saba nigiri și sashimi, sawara crudă și macrou la grătar merg perfect cu acest vin.Evită doar vinul Sauvignon cu gust de stejar.
Regiuni viticole precum Sancerre, Pouilly-Fume și Noua Zeelandă produc unele dintre cele mai bune exemple ale acestui soi de struguri, așa că poți miza pe vinuri produse aici.
Sauvignon blanc este, de asemenea, destul de potrivit cu majoritatea porțiilor de nigiri și sashimi. Rulourile cu shiso sau elemente citrice vor face, de asemenea, o pereche excelentă cu un vin Sauvignon.
Gari saba și ume shiso sunt două rulouri clasice pe care trebuie să le încerci cu Sauvignon blanc tânăr!
Gruner
Gruner veltliner este un strugure austriac care este sec, mineral și complex. Acest vin se potrivește cu aproape orice fel de sushi.
Vinurile din Wachau, Kremstal și Kamptal sunt vinuri cu corp plin, care se potrivesc de minune cu ghimbir murat (gari). Aceste vinuri se pot asocia, de asemenea, cu rulouri de sushi mai elaborate și cu preparate grase/uleioase precum otoro, toro, saba și aji.
Txakoli și crustacee
Txakoli, sau txakolina, este un vin ușor, efervescent din regiunea bască din Spania. Versiunile albe ale acestui vin sunt fantastice cu crustacee și pește. Puține vinuri sunt la fel de răcoritoare și ușoare ca acesta.Txakoli este minunat și cu uni și crab. De asemenea, merge cu rulourile tempura de creveți.
Riesling sec și demi-dulce
Rieslingul este un strugure care este adesea perceput greșit și care merită mai mult respect. Și este cu siguranță unul dintre cele mai bune vinuri cu sushi și sashimi.Rieslingul sec este excelent cu nigiri crud, sashimi și rulouri simple. Rieslingurile din Austria și Australia sunt adesea foarte seci și incredibil de complexe.Rieslingurile ușor dulci sunt delicioase cu sushi picant.
Vouvray, wasabi și ghimbir
Vouvray este o altă regiune viticolă din Valea Loarei, unde se produc vinuri seci și dulci din soiul Chenin Blanc. Multe dintre vinurile din această regiune prezintă arome de ghimbir, miere și citrice. De aceea se potrivesc perfect cu wasabi.
Aceste caracteristici denotă faptul că vinul Vouvray este unul dintre cele mai bune cu sushi. Se potrivește perfect și cu nigiri și trebuie să îl bei când mănânci pește gras, cum ar fi toro, saba și aji.
Vouvray face, de asemenea, pereche bună cu rulourile de sushi picante.
Vinuri roze care se potrivesc bine cu sushi
Vinul roze este un favorit al celor care iubesc să petreacă pe terase, dar este adesea ocolit de pasionații mai serioși de vinuri. Totuși, mai nou, vinul roze a început să fie luat mai în serios, și asociat tot mai des cu sushi.
Roze de Provence
Această regiune mediteraneană este casa vinului roze. Și aceste vinuri sunt făcute să se potrivească bine cu fructele de mare.Vinul roze merge bine cu ton, caracatiță și crab. De asemenea, face o pereche bună cu nigiri prăjiți și rulourile sushi.
Pinot Noir roze
Vinul roze Pinot Noir este suculent și proaspăt. Gustul complex și fructat al cestui vin îl face să se potrivească bine cu gustul de sushi.Sushi și sashimi cu somon sunt delicioase dacă ai alături un roze Pinot Noir, și poate fi asociat și cu rulourile de sushi cu elemente din fructe.
Vinuri roșii care se potrivesc bine cu sushi
Vinul roșu și sushi nu este neapărat o combinație interzisă. Acele vinuri roșii mai deschise și cu mai puțin tanin sunt indicate la o masă de sushi.
Gamay
Gamay este un vin suculent, fin și cu puțin tanin. Cea mai cunoscută regiune pentru prepararea vinului Gamay este Beaujolais. Aceste vinuri variază de la simple și fructate (Beaujolais Nouveau) la mai complexe (Beaujolais Cru).Dacă vrei să bei vin roșu cu sushi, aceasta este recomandarea noastră numărul unu. Combină vinul Gamay cu toro, unagi și cod negru. De asemenea, se potrivește bine cu alte feluri de mâncare pe care le poți găsi în restaurantele japoneze, cum ar fi nitsuke și aradaki.
Pinot Noir
Pinot Noir este un văr mai corpolent al vinului Gamay. Ambele au o natură fructată. De asemenea, poți combina un vin Pinot cu toro, unagi și cod negru. Merge la fel de bine cu sushi și sashimi cu somon.
Barbera
Barbera d’Asti și Barbera d’Alba sunt vinuri care împărtășesc multe dintre caracteristicile unui vin Burgundy fin. Și sunt, de asemenea, în general mult mai accesibile.Aceste vinuri roșii fructate, cu aromă de plante, sunt minunate cu pește și crustacee gătite. De asemenea, poți asocia un Barbera cu somon, ton și hamachi.