Ce vin merge la carnea de iepure?

O carne slabă, adesea comparată cu cea de pui, carnea de iepure are o aromă ușoară de vânat și un conținut scăzut de grăsimi. Acest lucru face ca această carne să fie extrem de versatilă, ceea ce înseamnă că poate fi folosită în nenumărate rețete și feluri de mâncare, și poate îmbrăca o mulțime de arome.Când vine vorba despre vinul pe care să îl bei la un preparat culinar pe bază de carne de iepure, e bine să ții cont de câteva reguli simple.

Regulile de asociere a vinului cu iepurele

  1. Optează pentru un vin care să nu anuleze aromele delicate ale cărnii de iepure. Cel mai bine se potrivesc vinurile cu corp mai ușor și suculente.
  2. Atât vinurile roșii cât și cele albe merg bine cu iepurele, dar evită totuși vinurile roșii prea corpolente.
  3. Iepurele sălbatic are o aromă puțin mai bogată în comparație cu iepurele de fermă, care are o carne mai moale și mai lipsită de aromă. Dacă știi ce tip de iepure mănânci, ține cont de acest lucru atunci când îți alegi vinul pe care să îl bei.

Cele mai bune vinuri de încercat cu carnea de iepure

  • Vin roșu: sunt recomandate vinuri roșii cu corp ușor până la mediu – Gamay, Pinot Noir;
  • Vin alb: sunt recomandate vinuri albe bogate – Chardonnay.

Asocieri clasice de iepure și vin

Iepure gătit lent și Gamay
Iepurele gătit lent cu un sos delicios necesită un vin roșu, dar nu uita să iei în calcul că metoda aceasta de gătit va face carnea mai moale și mai puțin aromată.
  • Un vin Gamay este o alegere perfectă în această situație, fiind suficient de corpolent pentru a crea o combinație minunată cu natura bogată a acestui fel de mâncare, rămânând în același timp suficient de fin și suculent pentru a permite iepurelui să iasă în evidență.
De asemenea, poți opta pentru un vin Beaujolais, fiindcă are puține arome de pământ, ceea ce îl face ideal pentru acest fel de mâncare.

Iepure prăjit și Chardonnay

Pentru preparate ceva mai ușoare precum iepure prăjit sau chiar fript, ai putea opta pentru un vin alb.
  • Un Chardonnay cu aromă de stejar ar fi o alegere grozavă. Notele ușoare de fructe se echilibrează cu acest fel de mâncare mai ușor, în timp ce aromele de stejar și nuci îi conferă suficientă putere pentru a se combina perfect cu aromele de vânat ale cărnii.

Iepure cu muștar

O modalitate clasică de a prepara iepurele, care se face adesea acasă este să acoperi carnea cu muștar și un strat de smântână. Iepurele este apoi gătit la cuptor și poate fi servit cu cartofi sau cu garnituri mai puțin tradiționale, cum ar fi tăiței sau orez.
  • Pentru că, așa cum am spus, carnea de iepure este o una slabă, se potrivește cel mai bine cu vinuri mai ușoare, cum ar fi Burgundy roșu sau un vin alb cremos din Valea Ronului.
  • Sosul de muștar poate fi aromat destul de puternic, în funcție de cât de mult folosești, așa că acesta poate fi asociat cu un vin alb plin, mai matur, din Maconnais din sudul Burgundiei sau un vin ierbos, cum ar fi un Sauvignon Blanc din Bordeaux.

Ce vin se bea cu tocană de iepure?

Tocănița de iepure este un preparat clasic al gastronomiei franceze, unde poartă numele de „civet”, derivat din cuvântul francez „civet”: un fel de mâncare preparat cu ceapă, usturoi sau arpagic. Dar ce vin se bea când mănânci o tocăniță de iepure?
  • Această tocană se prepară cu vin roșu. Mulți recomandă un Pinot Noir din Alsacia sau Burgundia, datorită notelor lor ușor picante și piperate. Dar dacă îți plac mâncărurile mai puternice, atunci îți recomandăm un alt tip de vin: un Syrah.
Rețetele de tocăniță de iepure au evoluat foarte mult încă de la origini, dar astăzi majoritatea au în comun câteva componente: ceapă, cimbru, morcovi, cartofi.
  • Există și rețete de tocană de iepure care se fac cu vin alb. Sigur că o astfel de rețetă este ceva mai… originală! În astfel de situație, iți recomandăm să bei vinuri roșii mai ușoare, cu aromă de fructe, cum ar fi un vin Beaujolais sau vinuri din Valea Loirei precum Anjou-Villages.
Chiar dacă tocănița de iepure este un fel de mâncare cu gust ușor bogat, nu este neapărat indicat să o consumi alături de un vin din soiuri de struguri din zone cu mult soare, pentru că există riscul de a pierde gustul cărnii care nu este atât de puternic.Este totuși necesar să alegi un vin destul de complex deoarece preparatul va oferi mai multe arome care vor trebui echilibrate.

Alte vinuri ce pot fi asociate cu tocană de iepure 

  • Ce vin merge cu tocană de iepure și marinadă de vin roșu: Sancerre de Loire, Aloxe-Corton de Bourgogne, Santenay de Bourgogne sau Pommard de Bourgogne.
  • Ce vin merge cu o tocană de iepure și o marinadă mai puternică: Fitou din Languedoc, Madiran sau un Corbières din Languedoc.
  • În rest, respectă o regulă simplă: bea același vin cu cel folosit la prepararea tocăniței!
Glance News

Glance News

Articole: 961