Deși există un proverb care spune că „ce/cine se aseamănă se adună”, când vine vorba de vin, acest proverb nu mai este valabil. Spunem asta pentru că, la prima strigare, majoritatea ar spune că un sushi merge de minune cu sake și nu cu un pahar de vin.
Deși sake-ul se potrivește cu aproape toate tipurile de sushi și sashimi, multe vinuri au rolul de a evidenția arome delicioase de pește din aceste preparate asiatice.
Ce vin se potrivește cu sushi? Sushi este „nava amiral” a culturii gastronomice japoneze și este cea mai consumată și apreciată mâncare japoneză din străinătate.De fapt, există nenumărate restaurante de sushi distribuite în întreaga lume, unde bucătăria japoneză a fost „contaminată” de-a lungul timpului de cultura gastronomică și cea a vinului din respectivele locuri de pe glob.Prin urmare, întrebarea este: cum să asociezi vinul cu sushi?
În general, unele dintre cele mai importante reguli de bază, când vine vorba despre alegerea vinurilor care merg cu sushi, sunt că vinurile ușor acidulate se potrivesc cu peștele, la fel ca și cele cu aciditate mai mare (aciditatea conferă unui vin gustul său acru).
Ce este sushi?
Înainte de a înțelege cum se asociază corect vinul cu sushi, sunt utile câteva precizări despre sushi.Termenul sushi indică o multitudine de mâncăruri tipice din bucătăria japoneză, bazate pe orez și alte ingrediente precum pește, alge nori, ouă și legume.Umplutura de sushi este, în general, crudă și poate fi servită pe pat de orez, rulată într-o fâșie de alge marine, pusă în rulouri de orez sau umplute în bile de tofu. Sushi este adesea servit cu ghimbir murat (gari), wasabi și sos de soia, ridiche Daikon sau daikon murat (takuan).Originea numelui provine de la cuvântul japonez „sushi” care înseamnă „orez condimentat” și se referă la o gamă largă de alimente pe bază de orez. Istoria sushi-ului își are originile în secolul al IV-lea d.Hr.
În Asia de Sud-Est, orezul fermentat era de fapt folosit ca metodă de conservare a peștelui. Mai exact, orezul fermentat a creat un mediu acid care a permis ca peștele să fie păstrat luni de zile.
În afara Japoniei, termenul sushi este asociat în mod eronat cu peștele crud și cu câteva tipuri de sushi, cum ar fi maki, nigiri și sashimi. Acesta din urmă, însă, spre deosebire de sushi, este exclusiv pește proaspăt crud, fără orez.
Câteva principii de a alege vinul care se potrivește la sushi
Potrivește aroma puternică a sushi-ului cu vinuri la fel de puternic aromate (în special vinuri din viță de vie semiaromatică și aromatică).
Potrivește tendința dulce a sushi-ului cu vinuri ce au buchet bogat.
Pentru că avem de-a face cu pește crud, adică o carne fragedă și delicată, vinurile albe, roze sau spumante pot fi cea mai simplă opțiune, deoarece acestea se caracterizează printr-o mai mare aciditate.
În unele cazuri însă, chiar și combinarea vinurilor roșii cu sushi, ținând cont de câteva precauții, se poate dovedi a fi o idee originală.
Sushi și vinuri albe
Vinurile albe semi-aromatice și aromatice sunt considerate cele mai potrivite și versatile când vrei să mănânci sushi. Acest lucru se datorează acidității lor mai mari, capabile să se potrivească cu gustul de soia și cu tendința de dulce a peștelui și a orezului.
Vinurile albe mai tinere pot fi perfecte pentru un sushi simplu și sashimi. De cealaltă parte, vinurile mai vechi, cu note lemnoase, pot fi potrivite să le serviți cu sushi gras și bogat în arome.
Merită încercată și asocierea de sushi cu vinuri albe italiene din viță de vie cu o aromă puternică. Ar trebui luate în considerare în special vinurile din Friuli, Alto Adige și Trentino, Irpinia, Etna sau Piemont, deoarece se numără în general printre vinurile italiene cu o aciditate mai mare.De asemenea, sushi merge de minune cu vin Gewürztraminer.
Dacă vrei un vin din soiuri internaționale de struguri pe care să le bei la o masă de sushi, îți recomandăm vinuri semiaromatice, precum Riesling, Sauvignon, Chardonnay din zone continentale sau sud-continentale.
Sushi și vinuri roze
Vinurile roze sunt printre cele mai versatile când vine vorba despre combinația dintre vin și sushi, deoarece au prospețimea și aroma necesare „susținerii” mâncărurilor mai complexe.Dacă ești în căutarea unui vin roze pe care să îl bei cu sushi, încearcă vinurile roze de la Valtenesi sau Bardolino Chiaretto și Alto Adige, pentru preparate sushi mai structurate poți opta în schimb pentru vinurile roze din Etna și Salento.Foarte interesantă este asocierea între sushi și vinurile spumante roze, precum Franciacorta Rosé, Oltrepò Pavese Cruasé, Alta Langa Rosé.
Sushi și vinuri spumante
Vinurile spumante pot fi o opțiune valabilă pentru o masă cu sushi, capabile să armonizeze componenta umami a acestui preparat și condimentele picante din sos, datorita acidității marcate și a gazului de dioxid de carbon, care produce bule.Pentru cei care nu știu, „umami”, cunoscut ca cel de-al cincilea gust, alături de dulce, amar, acru și sărat, a fost inventat de japonezi pentru a defini o combinație unică de arome care nu poate fi identificată cu una anume și care are trei caracteristici deosebite: nu are capacitatea de a sătura, sporește secreția de salivă și stimulează foamea.
În plus, prin efervescența lor, vinurile spumante sunt capabile să atenueze grăsimea din prăjeli, prin urmare un vin spumat este perfect cu sushi cu creveți temptura, sushi cu ciuperci prăjite sau tofu prăjit.
Vinurile spumante realizate prin metoda Charmat, mai delicate, pot fi asociate cu sashimi, în timp ce vinurile spumante realizate prin metoda clasică, mai complexă, sunt senzaționale cu un sushi mai elaborat.Încercă vinurile spumante realizate prin metoda clasică atunci când mănânci sushi cu ton picant.
Sushi și vinuri roșii
Vinurile roșii sunt destul de dificil de combinat cu sushi. Taninurile vinului roșu și conținutul mai mare de alcool formează un dezechilibru cu gustul delicat al peștelui crud și al orezului.
Cu toate acestea, poți bea un vin roșu când mănânci un sushi pe bază de pește gras, dar trebuie să ai grijă să alegi un vin cu mai puține taninuri, cu aciditate bună și eventual cu un ușor reziduu de zahăr. Un astfel de vin roșu merge bine cu umami-ul sosului de soia.
De exemplu, poți lua în considerare vinuri precum Schiava, Lagrein, Bardolino, Valpolicella, Ruché.O altă combinație interesantă poate fi asocierea de sushi cu vinuri roșii franceze precum Pinot Noir și Gamay del Beaujolais.