Un animal de companie este o reală bucurie, dar, în același timp, vine și cu multe responsabilități. Fie că îți dorești o pisică, un câine, un pește sau orice alt tip de animal de companie, pentru început, trebuie să te pregătești pe tine, iar mai apoi să îi pregătești locul în casa ta. Descoperă în cele ce urmează câteva detalii importante care te vor ajuta să fii un stăpân responsabil și conștient.
Alegerea corectă a animalului de companie
Dacă ești în postura de a alege un animal de companie și nu de a adopta unul, atunci trebuie să analizezi câțiva factori până la pasul cel mare. Este important să alegi rațional, în funcție de timpul pe care îl ai, spațiul disponibil și, nu în ultimul rând, de buget. Ține cont că orice animal are nevoie de îngrijire adecvată în ceea ce privește hrana și confortul. Nu în ultimul rând, ia în calcul și compatibilitatea cu familia ta și stilul de viață.
Spre exemplu, dacă locuiești într-o garsonieră și îți dorești un câine de talie mare, atunci spațiul va fi prea mic. În schimb, o pisică s-ar simți mult mai bine într-un astfel de loc. Când știi că nu îți place să ai treziri matinale, atunci ia în calcul că un câine trebuie plimbat dimineața devreme, pe când o pisică sau un pește într-un acvariu nu.
Conștientizarea responsabilităților
Animalul de companie devine un prieten de nădejde și va fi mereu acolo pentru tine. Grija pentru el devine prioritară, la fel ca toate responsabilitățile care vin odată cu animalul de companie. Unele dintre ele sunt următoarele:
- Îngrijire medicală
Când devii părintele unui animal de companie, pe lângă drumurile la farmacia obișnuită, vei merge și la o farmacie veterinara când apare nevoia. Pe lângă asta, vaccinurile sunt esențiale pentru a proteja animalele de companie împotriva bolilor comune și periculoase. Câinii trebuie vaccinați împotriva parvovirozei, distemperului și rabiei. În schimb, pisicile au nevoie de vaccinuri împotriva leucemiei feline sau rinotraheitei.
- Hrănire
Cele mai citite articole
Este esențial să asiguri o dietă echilibrată și adecvată pentru specia și vârsta animalului. Animalele au nevoi nutriționale specifice, iar o alimentație corectă le poate prelungi viața și menține sănătatea. De exemplu, pisicile și câinii au nevoi diferite de proteine și grăsimi, iar un animal senior va avea cerințe diferite față de unul tânăr.
- Educație și disciplină
Atunci când adopți un animal de companie, trebuie să îi construiești un mediu care să se adapteze cu regulile tale și ale casei. Să fie învățat să aibă un comportament adecvat, fără a distruge bunuri sau lucruri. Acestea se pot face prin dresaj care să includă comenzi de bază, dar și comportamente mai complexe, în funcție de nevoie. Socializarea este la fel de importantă, în special pentru câini, dar și la pisici și celelalte animale, în funcție de comportament.
Impactul emoțional și social
Un animal de companie oferă o prezență constantă și iubitoare și îți poate transforma în totalitate viața. Această transformare se poate observa atât emoțional, cât și social. Indiferent de tipul de animal, prezența acestuia îți îmbunătățește starea de spirit, oferind un suport emoțional constant. Petrecerea timpului împreună poate stimula semnificativ starea de bine și îți poate crește calitatea vieții.
În același timp, un animal de companie aduce și modificări sociale, pentru că poate schimba dinamica relațiilor într-o familie, mai ales când există și copii. Aceștia pot învăța despre responsabilitate și empatie, iar pentru un cuplu poate întări relația, oferind o activitate comună. Deținerea unui animal de companie îți poate facilita și interacțiunea cu alți iubitori de animale, iar plimbările în parc, în cazul în care ai câine, se pot transforma în prietenii și cunoștințe noi.
Așadar, un animal de companie aduce o schimbare în viața ta, pe mai multe planuri. Așa cum ai văzut, te poate transforma emoțional și social, dar îți aduce și multe responsabilități și griji. Dacă îți dorești să te angajezi în această relație, informează-te corect înainte și pregătește-te cum se cuvine pentru primirea lui în familia și viața ta.
Sursa foto: Shutterstock