Adevărul despre shaorma – de ce nu trebuie să te abţii în a-ţi satisface aceasta poftă?

Este binecunoscut faptul că românii sunt mari fani ai shaormei “cu de toate”. Shaormeriile au luat o amploare foarte mare, oamenii fiind încurajaţi să consume oricând, la orice oră şi aproape la orice colţ de stradă o shaorma in Piatra Neamt pentru a-şi potoli foamea şi poftă. În România se estimează un consum zilnic de 1 milion de shaorme, iar consumatorii aparţin tuturor claselor sociale, ambelor sexe şi tuturor categoriilor de vârstă. 

Shaorma este de cele mai multe ori asociată cu persoanele obeze şi cu problemele de sănătate, însă aceasta reputaţie proastă trebuie să înceteze fiindcă shaorma este un produs săţios, cu gust, care nu alterează starea de sănătate a consumatorilor, aşa cum se crede.

Este shaorma un aliment nociv sau are doar o reputaţie foarte proastă?

Shaorma este, conform opiniei specialiştilor, cel mai sănătos aliment de tip fast-food din câte există, graţie ingredientelor pe care le conţine şi mai ales lipiei care nu are aceeaşi valoare calorică şi nici compoziţie că o chiflă spre exemplu. Shaorma nu este un aliment nociv, cu condiţia să nu fie consumat zilnic sau în mod regulat. Principalele motive pentru care shaorma este considerată o alegere sănătoasă sunt:

  • modul de preparare al cărnii care se face prin frigere din lateral, astfel încât grăsimea nu cade pe foc şi nu adăugă cărnii produse cancerigene;
  • calitatea ingredientelor folosite care includ piept de pui, carne de oaie sau de vită, roşii, castraveţi muraţi, ceapă, varza, iaurt, pătrunjel, mujdei, ardei iute, condimente;
  • posibilitatea pe care o au cumpărătorii de a adăuga ingredientele dorite, nu doar de a alege varianta “cu de toate”;
  • avantajul că shaorma este preparată în fața cumpărătorului, iar dacă un ingredient i se pare dubios sau nu îi place cum arată, poate refuza să fie adăugat în shaorma sau poate renunţa la comandă;
  • echilibru din punct de vedere nutriţional;
  • numărul de calorii pe care îl are shaorma, ce nu depăşeşte 1000 de calorii, dar poate fi şi mai mic, dacă se elimină cartofii prăjiţi şi sosurile. Deci, pentru o zi de dietă cu un mic dejun săţios şi o cină formată din salată sau un iaurt cu 0% grăsime,  o shaorma fără prea multe sosuri la prânz poate fi considerată o alegere perfectă.

Ingredientele care intră în compoziţia reţetei de shaorma clasică turcească

O shaorma clasică turcească preparată după reţeta originală conţine:

  • lipia clasică preparată din apă, sare şi făină;
  • carne de miel, de vită său piept de pui, proaspătă;
  • sos pentru marinat prepara din suc de lămâie şi coajă de lămâie, oţet, ienibahar, mastic, cardamon, sare, piper, usturoi, ceapă, ulei de măsline, muştar şi pătrunjel;
  • salată de ceapă roşie, de castravete, roşie, ardei gras, mentă proaspătă, ulei de măsline, iaurt şi sumac.

Shaorma clasică turcească nu are în componenţa cartofi prăjiţi, de aceea este o alegere foarte sănătoasă şi care nu este interzisă din dietă consumatorilor. Nutriţioniştii susţin că shaorma este un aliment sănătos în condiţiile în care consumatorii ştiu ce să aleagă şi ce să adauge, ajungând la 800-1000 de calorii.

Glance News

Glance News

Articole: 961