Menținerea sistemului imunitar sănătos este cel mai important lucru într-o perioadă în care pandemia de coronavirus încă face victime, iar suplimentele și pastilele de vitamina C nu au fost parcă niciodată mai căutate.Dar această vitamină solubilă în apă este prezentă în mod natural în toate tipurile diferite de alimente de care probabil te bucuri în mod regulat. Atunci când mâncăm alimente bogate în vitamina C, spre deosebire de situația în care această vitamină este inclusă într-o pastilă, culegem și beneficiile celorlalte vitamine și minerale pe care întregul aliment le are de oferit.
Mâncarea ar trebui să fie întotdeauna pe primul loc și știm că vitamina C în special funcționează ca un antioxidant și joacă, de asemenea, un rol major în funcția imunitară; să nu mai vorbim că ajută la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.
Vitamina C poate ajuta chiar și persoanele cu anemie, cu deficit de fier, deoarece îmbunătățește absorbția alimentelor bogate în fier.
Doza alimentară recomandată pentru adulții sănătoși este de 75 mg de vitamina C zilnic pentru femei și 90 mg pentru bărbați.
De aceea, ne-am propus să vă prezentăm o listă cu alimente ce conțin vitamina C, niște surse excelente de vitamina C care acoperă 10-20% sau mai mult din valoarea zilnică necesară organismului nostru.
1. Portocale
Reprezentante de bază ale alimentelor cu vitamina C, portocalele sunt de fapt abundente în micronutrienți.
O singură portocală de mărime medie conține 70 mg de vitamina C, ceea ce o face o sursă excelentă, deoarece oferă 78% din valoarea zilnică necesară de vitamina C.
Dacă preferați sucul de portocale, optați pentru „100% suc de portocale” fără zahăr adăugat.
2. Broccoli
Toți copiii ar trebui să le mulțumească mamelor că i-au obligat să își termine porția de broccoli, la cină.
Doar o jumătate de cană de broccoli crud oferă până la 39 mg de vitamina C sau 43% din valoarea zilnică necesară.
Un preparat recomandat de nutriționiști este conopida verde gigant și legumele cu orez și broccoli.
3. Kiwi
Acest fruct răcoritor conține 64 mg sau 71% din valoarea zilnică de vitamina C într-o singură porție medie de kiwi. Soiurile precum kiwi aurii au și mai multă vitamina C, ceea ce le face o sursă excepțională de micronutrienți.
4. Căpșune
Acest fruct delicios este bogat în vitamina C.
Doar o jumătate de cană de căpșuni feliate îți oferă 49 mg sau peste 50% din valoarea zilnică de vitamina C.
De asemenea, au o deosebită capacitate antioxidantă și oferă și o doză de fibre.
5. Ardei gras roșu
Ardeiul gras roșu conține 95 mg sau peste 100% din valoarea zilnică de vitamina C într-o jumătate de cană. Fiind una dintre cele mai bogate surse alimentare de vitamina C, ardeiul gras roșu are o mulțime de beneficii pentru sănătate și un gust foarte bun.Poți să îl consumi, tăindu-l în salată sau transformându-l în hummus cu ardei roșu.
6. Ardei gras verde
Deși ardeii grași verzi nu conțin la fel de multă vitamina C ca cei roșii, ei oferă totuși 60 mg într-o porție de doar 1/2 cană, ceea ce reprezintă 67% din valoarea zilnică necesară de vitamina C.Ardeiul gras verde se potrivește grozav sotat cu fajita de legume sau îl puteți tăia în șuvițe lungi pe care să le folosiți în loc de linguriță, când mâncați diferite sosuri-creme de legume sau brânză.
7. Grapefruit
Ne place acest fruct citric vibrant care conține, în doar jumătate dintr-un grapefruit mediu, 39 mg de vitamina C, adică 43% din valoarea zilnică necesară organismului.
Mănâncă un grapefruit întreg și vei fi aproape de a-ți atinge necesarul zilnic de vitamina C pentru ziua respectivă. Sucul în sine are, de asemenea, destul de multă vitamina C, dar asigură-te că vei consuma doar „100% suc de grepefruit” fără adaos de zahăr.
8. Mango
Acest fruct tropical răcoritor este la fel de hrănitor, pe cât este de delicios. O porție de 3/4 dintr-o cană cu bucăți de mango conține 45 mg de vitamina C sau jumătate din valoarea zilnică necesară. În plus, este o sursă bună de acid folic și cupru.
9. Roșia
O roșie medie conține 17 mg de vitamina C sau 19% din valoarea zilnică necesară, ceea ce o face o sursă bună de micronutrienți.Și roșiile gătite, sub formă de sos sau tocăniță, pot crește de fapt cantitatea de licopen (un antioxidant puternic găsit în roșii) pe care organismul o poate absorbi.
10. Lămâie
Lămâia face parte din familia citricelor și conține 34 mg de vitamina C. Încercați să stoarceți suc de lămâie pe salata de fasole pentru a echilibra aromele din vas și pentru a ajuta la absorbția mai bună a fierului non-hem din fasole. Una dintre cele mai ușoare modalități de a folosi lămâia este în dressing-uri.