Hidroizolaţia acoperişului din tabla – este posibilă? Cu ce materiale şi cu ce preţ?

Pentru că acoperişurile din tabla sunt din ce în ce mai populare în rândul proprietarilor de locuinţe, se pune problema lucrărilor de hidroizolaţii la acest nivel. Fiind moderne, ieftine şi rapid de montat, acoperişurile din tabla sunt opţiuni din ce în ce mai des folosite. Din păcate, apar probleme de tip infiltraţii, greu de depistat la sursa sau imposibil de depistat datorită formei acoperişului şi inclinaţiilor.

Când un acoperiş din tabla are probleme, are o învelitoare veche şi ieşită din garanţie, din materiale degradate, când există erori de montaj sau se folosesc accesoriile neadecvate, este necesară solicitarea serviciilor profesionale.

Probleme la acoperişurile din tabla

Când problemele sunt atât de grave încât nu mai este nimic de făcut, se impune schimbarea totală a acoperişului, sau chiar parţială a foilor de tablă. Această acţiune este destul de greu de realizat, iar intervenţiile de decopertare a acoperişului poate provoca daune mai mari în caz de ploaie neprevăzută.

Pentru a evita neplăcerile şi problemele în acest sens, se poate încerca depistarea locurilor pe unde poate să se infiltreze apa de ploaie, cum ar fi îmbinările sau prinderile mecanice. Dacă folie de tablă sunt accesate succesiv pentru scurgerea de siguranţă, apa în cazul furtunilor şi ploilor puternice poate urca câţiva centimentri când acoperişul are înclinaţie mică sau când marginile tablei sunt prea puţin petrecute.

De asemenea, există mai multe tipuri de învelitori din tablă, precum tigla metalică, tabla fălţuită sau tabla cutată, pe care se pot aplica diferite soluţii de etanşare, local, precum masticuri poliuretanice sau bituminoase, dar şi benzi autoadezive butilice sau hidroizolaţii pensulabile. Aceste  soluţii se aplica numai pe suprafeţe fără praf, în locul îmbinărilor sau la prinderile de şuruburi. Există, aşadar, diferite tipuri de reparaţii care pot fi efieinte, hidroizolaţia fiind o soluţie provizorie, însă având dezavantajul că se exfoliază, se dezlipesc sau se rup dacă nu au fost aplicate corect atât metodele, cât şi timpii de lucru, de uscare şi de reaplicare.

La nivelul acoperişului de tablă există numeroşi factori ce pot îmbătrâni suprafeţele, incluzând zăpadă, grindină, razele UV, gerul, căldura excesivă a soarelui, vânturile puternice, ce pot duce la contracţia şi la dilataţia metalului. Materialele aplicate pe tabla nu au aceeaşi duritate cu metalul zincat al acoperişului dar pot fi aplicate ca şi soluţii de reparaţie dacă există vicii de infiltraţie şi nu se poate înlocui învelitoarea de bază.

O soluţie de hidroizolaţie alternativă totală al unui acoperiş de tablă, îndeosebi din  tabla fălţuită, este reprezentată de anveloparea cu membrana armată bituminoasă prin lipirea la cald pe suprafaţă fără praf şi vopsea. Aceasta membrană trebuie să fie dintr-un material stabil la căldură pe acperisul încins, eventual cu pierderi mecanice pentru măsuri antialunecare. La acoperişul din tabla cutată cu infiltraţii este recomandată hidroizolaţia cu membrana bituminoasă.

Glance News

Glance News

Articole: 962