Avantajele unui acord de factoring

Finanțarea printr-o linie de credit este potrivită de obicei companiilor de talie medie și mare, iar finanțarea prin factoring ar trebui folosită în special pentru companiile mici, la început de drum. 

Contractul de factoring 

Una dintre opțiunile de finanțare pe care o firmă o are dacă dispune de o creanță comercială ce urmează să fie încasată este reprezentată de încheierea unui acord de finanțare (contract de factoring) privind vânzarea creanței. Concret, o altă companie acționează ca agent financiar (factor) și transferă bani creditorului (aderentului) pe baza creanței deținute împotriva debitorului.

Există anumite condiții care trebuie verificate la încheierea unui contract de factoring, indiferent că este unul tradițional sau online.

Compania creditoare (aderentul) va plăti un comision pentru aceste finanțări (calculat în raport cu valoarea facturii și termenul de scadență al acesteia), însă această sumă este infimă comparativ cu avantajul de a obține cash necesar. Antreprenorul își va castiga liniștea și va putea să-și onoreze toate plățile în bune condiții, fără a mai fi stresat cu așteptarea încasării facturilor.

În cazul factoringului, finanțatorul se va ocupa de recuperarea respectivelor creanțe, scutind compania creditoare de telefoane inutile și procese, de executări silite, în cazul întârzierilor la încasarea facturilor.

Ce este până la urmă un acord de factoring?

Pe scurt, factoringul reprezintă un acord de finanțare referitor la cesiunea unei creanțe, o tranzacție care permite creditorului să primească o sumă de la un terț privind obligațiile debitorului său.

Subiectul tranzacției este următorul: creditorul, care devine client (aderent) în temeiul acordului de factoring, întocmește cesiunea de creanțe în favoarea celei de-a doua părți a acordului (în speță un ifn). Acesta îi plătește serviciile în schimbul unui comision (raportat la valoarea facturii și la scadența acesteia). Agentul financiar autorizat legal (factorul) obține drepturile asupra creanței și finanțează clientul (aderentul), în special sub forma unei plăți în avans.

Ce condiții trebuie verificate la încheierea unui contract de factoring? 

Un astfel de acord de finanțare referitor la cedarea de drepturi către o altă persoană poate fi încheiat numai în legătură cu o anumită creanță comercială.

În plus, termenul limită pentru încasarea facturilor poate fi deja îndeplinit în momentul încheierii tranzacției între client și factor. Baza de la care se pleacă este aceea că factura respectivă nu a fost achitată încă.

Persoanele juridice care întâmpină dificultăți la încasarea creanțelor vor beneficia, din 2022, de șansa de a-și putea reduce pierderile determinate de neplata facturilor pentru clienți. La 1 ianuarie 2021 ar fi trebuit să fie aplicată o relaxare a condițiilor fiscale privind deducerea completă a acelor provizioane menite să acopere riscurile generate de clienții rău-platnici. Totuși era necesară respectarea unor criterii:

  • creanța să fie mai veche de 270 de zile, 
  • să nu fie garantată 
  • să nu fie asupra unei persoane afiliate. 

Din nefericire, măsura s-a amânat până la 1 ianuarie 2022. Deși solicitată de mai mult timp de antreprenori, această măsură reprezenta un real ajutor în contextul pandemiei, când tot mai multe firme se confruntă cu dificultatea de a încasa la timp facturile. În plus, este important de adăugat că, pentru facturile emise și neîncasate, furnizorul plătește TVA-ul și impozitul pe profit din propriile fonduri.

Revenind la opțiunea de finanțarea prin factoring, aceasta este mult mai potrivită pentru finanțare. Adesea, ifn-urile (instituțiile financiare nebancare) finanțează 80-90% din valoarea facturilor (plus TVA), dar prestează servicii auxiliare: 

– analizează în numele aderentului situația financiara a clienților potențiali, factorabilitatea lor, fiind un real sprijin pentru companie în contractarea de noi relații comerciale;

– se ocupă de tot ce presupune gestionarea creanțelor;

– oferă rapoarte de încasare către aderent; 

– sună companiile rău-platnice, etc.

 

Deși finanțarea prin factoring a creanțelor este recomandată în cele mai multe cazuri, companiile nu apelează la această formă de finanțare.

Instant Factoring te poate ajuta și pe tine! 

Compania Instant Factoring a înregistrat doar în primul an de activitate peste 3.000 de aplicații de vânzare a facturilor, conform studiilor din domeniu. Procesul de aprobare al cererilor persoanelor juridice care apelează la Instant Factoring este unul de invidiat:

 – 5 minute durează completarea cererii de finanțare (online);

– 2 ore este termenul de verificare și aprobarea al cererii;

– maximum 24 de ore pentru prima finanțare (primirea banilor în cont).

Vrei detalii? Intră chiar acum pe www.instantfactoring.com, indiferent dacă ești firmă sau PFA!

 

 

Glance News

Glance News

Articole: 961