8 sfaturi pentru a evita intepaturile de insecte

Intepaturile de insecte sunt, intotdeauna, un eveniment neplacut. Uneori, ele se pot transforma intr-un mic cosmar pentru ca se pot suprainfecta, pot determina reactii alergice severe sau, prin intermediul lor, pot fi inoculate boli. Este important pentru sanatatea ta sa eviti sa fii intepat de insecte si iata ce ai de facut pentru asta.

Ramai linistit

Cele mai multe insecte nu au nici un fel de probleme cu tine, atata timp cat nu reprezinti o amenintare pentru ele. Nu face miscari bruste, nu incerca sa le omori daca s-au asezat pe tine, mai ales direct pe piele, nu le deranja cuiburile [1]. 

Doar insectele hematofage (tantarii, capusele, plosnitele si asa mai departe) te pisca pentru a se hrani; restul incearca sa se apere.

Imbraca-te adecvat

Atunci cand stii ca urmeaza o excursie in natura, incearca pe cat posibil sa acoperi cu imbracaminte cat  mai mult din pielea corpului. Recomandarea este valabila si la tine in gradina sau pe terasa, pentru momentele zilei in care insectele sunt deosebit de active, cum sunt rasaritul si apusul soarelui.

Evita sa campezi in preajma ochiurilor de apa

Ochiurile de apa sunt locul de inmultire al tantarilor, prin urmare pozitionarea cortului sau a paturii de camping in apropierea unei zone deosebit de umede nu inseamna decat sa te expui, inutil, unui val de insecte enervante.

Acopera mancarea si bauturile

Foarte multe insecte, in special albinele si viespile, sunt atrase de gustul dulce al alimentelor sau al bauturilor [2]. Este o idee foarte buna sa fii deosebit de atent atunci cand mancati afara, ca sa eviti o intalnire extrem de neplacuta intre aceste zburatoare si buze sau limba. 

Lasand gluma la o parte, chiar daca nu esti alergic la intepaturile acestor insecte, veninul lor poate determina o umflatura serioasa, care sa iti blocheze caile respiratorii si sa iti puna in pericol viata [3].

Evita parfumurile 

Atunci cand stii ca urmeaza sa petreci cateva ore in natura, evita sa folosesti parfumuri puternice sau parfumuri florale. Multe insecte sunt atrase in mod natural de acestea, ele aflandu-se in simpla cautare de hrana [1]. Evident, daca in jurul tau roiesc cateva albine pentru ca mirosi ca o floare, riscul de a fi intepat este mai mare. 

Foloseste plase de tantari

Locuinta ta ar trebui sa aiba plase de tantari la fiecare usa si fereastra, pentru a evita ca aceste insecte sa iti intre in casa. Ele sunt de ajutor si in pastrarea distantei fata de paianjeni, de pilda. 

Acolo unde nu pot fi montate plase – de exemplu la masina – incearca sa tii geamurile inchise si sa folosesti aerul conditionat. 

Amenajeaza-ti gradina

Exista cateva lucruri simple pe care le poti face pentru a preveni afluxul de insecte intepatoare la tine in gradina:

  • Indeparteaza sursele de apa statatoare;
  • Tunde iarba regulat;
  • Raspandeste zat de cafea sau resturi de ceai verde la radacina plantelor [1] ;
  • Cultiva cateva tufe de lavanda.

Apeleaza la repelente adecvate

Evita intepaturile de insecte cu ajutorul unor produse special dedicate acestui scop.  Exista mai multe variante, chimice sau naturale, pe care le poti folosi in functie de timpul de expunere, varsta sau eventuale alergii.

  • DEET este o susbtanta activa studiata de peste 40 de ani si considerata sigura, inclusiv pentru copii, atunci cand este utilizata corespunzator;
  • Icaridin (picaridin, KBR3023) este un compus extras din planta de piper negru si este folosit pe scara larga in multe zone ale Globului. Se poate aplica inclusiv la copiii cu varsta mai mare de 2 luni si are eficienta de pana la 6 – 8 ore;
  • Uleiul de eucalipt este la fel de eficient, conform CDC, ca si produsele pe baza de DEET. Este important sa faci deosebirea intre uleiul esential de eucalipt utilizat in aromaterapie si uleiul folosit ca repelent; acesta din urma este denumit stiintific PMD-para-mentan-3.8-diol si este un compus mult mai concentrat;
  • IR3535 este un compus utilizat in Europa de aproximativ 20 de ani si este considerat foarte eficient inclusiv in tinerea la distanta a capuselor, inclusiv a celor care paraziteaza in mod normal caprioarele si care sunt vectori pentru diverse boli [1].

Prevenirea intepaturilor de insecte este o metoda tare buna de a te bucura de vara si de natura, fara batai de cap suplimentare si fara amintiri neplacute.

Bibliografie:

  1. https://www.healthline.com/health/outdoor-health/how-to-prevent-mosquito-bites afisat la 25.03.2022
  2. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/avoid-bug-bites afisat la 25.03.2022
  3. https://www.nhs.uk/conditions/insect-bites-and-stings/prevention/#:~:text=cover%20exposed%20skin%20%E2%80%93%20if%20you,DEET%20(diethyltoluamide)%20are%20most%20effective afisat la 25.03.2022
Glance News

Glance News

Articole: 961