Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Vara e un anotimp al vacanțelor pe care le îndrăgim cu toții. Dar tot vara este sezonul valurilor de căldură, al codurilor de caniculă și al nopților nedormite din cauza cearceafurilor care ni se lipesc de corp. În acest articol poți descoperi câteva sfaturi practice despre cum să facă față perioadelor cu temperaturi crescute.
Protecția integrală cu ajutorul îmbrăcămintei este eficientă și de dorit, dar rareori posibilă, mai ales atunci când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius. Cremele de protecție solară cu SPF minim 30 și eficiență combinată UVA și UVB completează de minune rolul pe care îl joacă hainele în protejarea pielii.
Dacă nu știi ce cremă de protecție solară ți se potrivește sau ce gamă de cosmetice include variante compatibile cu efectele nocive ale deshidratării, consulta ghidul de frumusete si sanatate Dr.Max pentru cateva idei.
Usile si geamurile deschise, impreuna cu ventilatoarele care creaza curenti de aer, ajuta la evacuarea caldurii acumulate in locuinta. Acest mini-sistem de ventilatie ar trebui folosit cu precadere seara tarziu sau dimineata devreme, cand aerul este, oricum, mai racoros.
Odata ce a rasarit soarele, inchide usile si geamurile, trage draperiile sau jaluzelele si te vei bucura de un aer ceva mai racoros. Dupa ce soarele a apus, iar afara s-a racorit, deschide iar ferestrele si porneste ventilatoarele pentru a aerisi.
Umple un lighean cu apa rece sau calaie si inmoaie-ti picioarele. Prosoapele si bandanele ude pot fi purtate pe umeri sau pe cap. Dusurile racoroase, facute de mai multe ori pe zi, te ajuta sa te simti mai bine, iar spray-urile cu apa, care uneori sunt insotite de mici ventilatoare portabile, pot fi folosite inclusiv atunci cand nu esti acasa.
Daca locuiesti la casa, parterul este in general mai racoros decat etajul. Iar daca faci parte dintre norocosii care au si un subsol sau un beci – ei bine, acolo chiar iti poti trage sufletul! Unele persoane sunt atat de incantate de atmosfera placuta si de temperatura constanta pe care le regasesc aici incat isi amenajeaza un mic spatiu pentru petrecerea catorva ore placute in liniste si racoare.
Atunci cand este foarte cald, pierderea apei din organism este mult accelerata de incercarile corpului de a ne racori prin transpiratie. Recomandarea de a consuma minim doi litri de lichide pe zi devine depasita, cantitatea necesara unui organism adult sanatos putand ajunge chiar si la 4 litri.
Prin transpiratia profuza se pierde nu numai apa, ci si electroliti. Prin urmare se recomanda consumul asa-numitelor bauturi pentru sportivi, porții mici și dese de alimente cu valoare nutritivă ridicată sau chiar săruri de rehidratare disponibile în farmacii.
Primul simptom al deshidratării este setea; o persoană care se hidratează adecvat nu ar trebui să ajungă niciodată să experimenteze senzația de sete.
Alcoolul și cofeina au un efect diuretic pronunțat, ceea ce va agrava deshidratarea. În același timp, consumul unei cantități crescute de hrană bogată în proteine crește sinteza de căldură în urma metabolizării alimentelor, reduce capacitatea de termoreglare și te va face să suporți și mai greu temperaturile crescute.
Poate că nu ai montat acasă un aparat de aer condiționat, dar asta nu ar trebui să te împiedice să alegi cu înțelepciune orele și locurile în care părăsești locuința. E de dorit să nu ieși din casă după ora 10 și înainte de ora 18, dar dacă totuși o faci, deplasează-te în spații dotate cu aer condiționat, unde poți petrece ceva mai mult timp. Librăria, biblioteca, teatrul, mall-ul, cinematograful sunt doar câteva exemple de destinații în care te poți răcori cu succes.
Nu uita că insolația este o urgență medicală împotriva căreia trebuie să te protejezi. În cazul în care bănuiești că tu sau altcineva suferiți de insolație, sună imediat la numărul unic de urgență.