Primul trimestru de sarcină este o perioadă deosebită, deoarece în această fază se pun bazele dezvoltării sănătoase a bebelușului. Totodată, corpul femeii începe să treacă prin transformări semnificative pentru a susține acest nou început de viață. De la schimbări hormonale majore până la transformări fizice și emoționale, viitoarele mame se pot confrunta cu diverse simptome care, deși sunt normale, uneori pot fi greu de gestionat.
Iată care sunt cinci dintre cele mai frecvente probleme care pot apărea în primul trimestru de sarcină.
Senzația de greață și episoadele de vărsături
Aproape 80% dintre femeile gravide experimentează greața în primele luni, adesea denumită „greața matinală”, cu toate că aceasta poate să apară oricând pe parcursul zilei. Deși exactitatea cauzei nu este complet înțeleasă, se crede că schimbările hormonale joacă un rol major. Pentru a ameliora aceste simptome, se recomandă mese mici și frecvente, consumul de ghimbir și hidratarea adecvată. De asemenea, unii medici spun că acestea trec mai ușor și dacă femeia însărcinată este activă.
Ușoare sângerări
În general, sângerările ușoare, care nu durează foarte mult sunt destul de frecvente în primele stadii ale sarcinii. De asemenea, ele sunt adesea inofensive. Este important de știut că sângerările ușoare pot fi cauzate de o varietate de factori, inclusiv implantarea embrionului în mucoasa uterină, care poate provoca o mică sângerare cunoscută sub numele de sângerare de implantare. Însă, în momentul în care sunt însoțite de dureri, febră sau vărsături puternice, sângerările pot fi semne ale unor complicații mai serioase cum ar fi sarcina ectopică sau sarcina oprita in evolutie. Tocmai acesta este și motivul pentru care orice tip de sângerare trebuie să fie evaluat de un medic, pentru siguranța mamei și a fătului.
Oboseala extremă
Oboseala este un simptom des întâlnit în primul trimestru de sarcină. Ea este rezultatul nivelurilor ridicate de progesteron și al schimbărilor fizice și emoționale prin care trece corpul. Această oboseală poate fi amplificată și de alți factori cum ar fi creșterea volumului de sânge, care necesită mai multă energie din partea corpului, sau stresul emoțional care se poate declanșa odată cu vestea unei sarcini. Astfel că, în această perioadă, femeile însărcinate pot simți că au nevoie de mai mult somn decât de obicei sau că se simt epuizate după activități zilnice normale.
Cele mai citite articole
Specialiștii recomandă ca femeile însărcinate să asculte semnalele corpului și să se odihnească corespunzător. Totodată, ar mai putea fi de ajutor și alimentația echilibrată, bogată în vitamine și minerale, împreună cu hidratarea adecvată. Pe cât posibil, femeilor însărcinate le este recomandat și repausul, chiar și numai pentru perioade scurte de timp.
Schimbări de dispoziție
Tot în primul trimestru de sarcină, femeile gravide se pot confrunta și cu schimbări de dispoziție. Dintr-o clipă în alta, ele pot trece cu mare ușurință de la bucurie la tristețe sau anxietate. Aceste schimbări sunt cauzate de fluctuațiile hormonale. Este important ca femeile însărcinate să discute despre stările lor emoționale cu partenerul, prietenii sau, în cazul în care se simt copleșite, cu un specialist.
Constipația
Creșterea producției de progesteron relaxează musculatura corpului, inclusiv pe cea a intestinelor, ceea ce poate duce la constipație. Consumul de fibre, multă apă și exercițiile fizice ușoare sunt recomandate pentru a ajuta la ameliorarea acestui simptom.
Așadar, în primul trimestru de sarcină, gravidele se pot confrunta cu unele simptome deranjante sau supărătoare. Este important ca ele să discute cu medicul ginecolog care le urmărește sarcină și să ceară sfaturi atunci când simt nevoia.
Sursă foto: freepik.com