4 investiții cheie ca să ai angajați motivați și productivi

Business-urile moderne nu au drept scop principal obținerea profitului cu orice preț. O afacere modernă este în primul rând o afacere sustenabilă, care se bazează pe conceptul de people centricity. Tot mai mulți manageri realizează faptul că în spatele performanței fiecărui departament și a întregii companii stau oamenii. 

Resursa umană este cea mai importantă în momentul în care se discută despre investiții. De aceea, în continuare, îți prezentăm 4 investiții cheie ce te vor ajuta să ai angajați motivați și productivi și un business sustenabil pe termen lung. 

1. Crearea unui mediu de lucru care să asigure protecția sanitară a angajaților 

Ultimii ani au adus în atenția angajaților importanța unui mediu de lucru sigur din punct de vedere sanitar. În momentul în care o persoană știe că lucrează într-un birou adaptat viitorului, în care poate interacționa cu încredere și poate socializa fără să se gândească la riscul de a se îmbolnăvi, productivitatea acelei persoane va crește. 

Companiile care își doresc să creeze un mediu de lucru sigur pentru angajați pot lua drept exemplu IMMUNE Building Standard™, dezvoltat de către antreprenorul Liviu Tudor. Ce este acest standard? O certificare pentru clădiri, care înglobează peste 135 de măsuri sanitare, de inginerie, arhitectură și operaționale, ce au scopul de a îmbunătăți protecția sanitară a spațiilor de lucru. Astfel, s-au dezvoltat și se dezvoltă soluții care pot răspunde la amenințările de tip patogen ale prezentului și ale viitorului și se îmbunătățește modul în care angajații percep spațiile de lucru comune.

2. Regândirea experienței de lucru, nu doar a spațiului de muncă

Pentru că un business sustenabil are în centrul atenției componenta umană, este nevoie de regândirea întregii experiențe de lucru, nu doar a biroului. Conform unui sondaj realizat în anul 2022, 53,4% dintre angajații români consideră că interacțiunea cu colegii în afara biroului crește coeziunea echipei și productivitatea pe termen lung. 

Co-living și co-working sunt două concepte foarte importante, în strânsă legătură cu motivarea angajaților. Companiile care le-au implementat deja au observat că angajații sunt mai productivi și mai motivați nu doar pe termen scurt sau mediu, ci și pe termen lung. Acest lucru contribuie la fidelizarea angajaților, care nu vor mai dori să plece în căutarea unui loc de muncă mai bun. 

Cele două concepte se referă la organizarea unor spații în care viața personală și cea profesională să se poată dezvolta la același nivel, fără compromisuri. Un spațiu de co-living presupune existența unor facilități în imediata apropiere a biroului, precum cazare, săli de fitness, grădinițe sau școli, magazine, cafenele. Co-working-ul se referă la spații pe care le împart angajații mai multor companii. Astfel, aceștia pot socializa și, de ce nu, pot începe colaborări profesionale. 

3. Crearea de spații verzi și aducerea naturii mai aproape de birou

Sustenabilitatea înseamnă și protejarea mediului înconjurător. De aceea, un mic pas spre această direcție este crearea unor spații verzi și aducerea naturii mai aproape de birou. În pauze, angajații pot ieși în curte și se pot bucura de un aer mai curat, de umbră și de toate beneficiile unor spații atât de apropiate de natură, într-o junglă urbană. 

4. Investiții în programe de dezvoltare profesională și umană 

Nu în ultimul rând, îți prezentăm și avantajele unor investiții în programe de dezvoltare profesională și umană. Avantajele sunt pentru ambele părți implicate (angajat și angajator), iar cele mai importante dintre acestea sunt loializarea angajaților deja existenți și atragerea unor candidați valoroși. 

Oamenii își doresc să se dezvolte permanent și vor alege acele companii care le oferă posibilitatea de a deveni cea mai bună versiune a lor. Din punct de vedere profesional, când un angajat se dezvoltă, acest lucru se va observa și în impactul său asupra companiei. 

Acestea au fost doar 4 dintre investițiile cheie pe care le poți face pentru a avea angajați productivi și un business sustenabil. 

Sursa foto: Shutterstock 

Glance News

Glance News

Articole: 961