4 cauze importante de infertilitate masculină: de ce apar și ce semnifică

Infertilitatea, indiferent că este de cauză masculină sau feminină, reprezintă o problemă întâlnită din ce în ce mai des în practica medicală, atât la cupluri mai în vârstă, cât și tinere. Deși în multe situații poate fi vorba de o infertilitate a ambelor părți constituente ale cuplului, în unele cazuri, însă, poate fi unilaterală.

Infertilitatea masculină este o afecțiune cu o prevalență tot mai mare, impactând aproximativ 15% dintre cuplurile care încearcă să conceapă. Aceasta poate fi cauzată de o multitudine de factori ce afectează producția, numărul, mobilitatea și viabilitatea spermatozoizilor, dar și de probleme de dinamică sexuală (ex: impotență).

Pentru a afla mai multe despre acest subiect de interes, iată patru exemple de cauze pentru infertilitatea masculină:

  1. Varicocelul 

Varicocelul este o dilatare anormală a plexului venos pampiniform de la nivelul sacului scrotal (în care se regăsesc testiculele, vascularizația și inervația aferente). Dată fiind anatomia vascularizației testiculare, defectul apare mai ales pe stânga. Această afecțiune este întâlnită la un număr considerabil de bărbați și constituie cea mai frecventă cauză tratabilă de infertilitate masculină.

Procesul fiziopatologic constă într-un reflux venos, fapt ce determină stagnarea sângelui și creșterea temperaturii în zona testiculară.

Întrucât spermatogeneza se realizează la o temperatură mai joasă cu 2 grade decât cea corporală, o creștere a acesteia atrage după sine scăderea funcției celulelor Leydig și, implicit, alterarea procesului de formare a spermatozoizilor. Studiile recente arată că 40% dintre bărbații cu varicocel prezintă parametri anormali la spermogramă, cu scăderea numărului, mobilității și viabilității spermatozoizilor.

Corectarea chirurgicală a varicocelului pentru împiedicarea refluxului venos anormal poate ameliora considerabil calitatea spermogramei la aproximativ 70% dintre pacienți și poate crește, astfel, semnificativ fertilitatea.

În caz de impotență persistentă, tratamentul trebuie întotdeauna discutat împreună cu medicul curant (poate fi medicamentos, tip pastile potenta pro v sau o intervenție chirurgicală alternativă).

  1. Infecțiile cu transmitere sexuală 

Infecțiile transmise pe cale sexuală netratate la timp și în mod adecvat reprezintă un alt motiv frecvent de infertilitate masculină. Cea mai comună este infecția cu Chlamydia trachomatis care, dacă progresează necontrolată, poate conduce la inflamația epididimului (structură constituentă a testiculelor) și, în timp, chiar la infertilitate definitivă.

Gonoreea este o altă infecție bacteriană cu transmitere sexuală, adesea asociată cu Chlamydia, care poate ascensiona la nivelul veziculelor seminale și determina inflamația acestora, afectând formarea finală a lichidului spermatic.

Boli precum herpesul genital sau sifilisul, netratate corespunzător, nu afectează doar bărbații, ci pot și crește riscul de transmitere a infecției la parteneră, fapt ce poate impacta în mod negativ sarcina.

De asemenea, alte infecții precum candidoza sau micozele genitale sunt deseori asimptomatice la bărbați, necesitând screening periodic și tratament precoce, pentru a nu afecta spermatogeneza pe termen lung.

  1. Deficitul de testosteron și alte patologii din sfera endocrină 

Nivelurile scăzute ale hormonilor sexuali masculini, în special testosteronul, reprezintă o altă cauză majoră ce poate conduce la infertilitate.

Testosteronul este un hormon ce joacă un rol cheie în producerea de spermatozoizi la nivelul celulelor germinale din tubii seminiferi. Orice afectare a axului hipotalamo-hipofizar ce duce la scăderea testosteronului se poate repercuta negativ asupra numărului de spermatozoizi.

Afecțiuni endocrine precum hipogonadismul, hiperprolactinemia sau disfuncția tiroidiană pot reduce testosteronul. Alți factori interni și externi precum obezitatea, consumul cronic de alcool, stresul prelungit, unele medicamente sau înaintarea în vârstă pot, de asemenea, să determine deficit de testosteron.

Identificarea precoce a nivelului scăzut de testosteron, prin analize hormonale specifice, și stabilirea tratamentului adecvat de substituție sunt esențiale pentru a restabili nivelul optim al acestui hormon și a îmbunătăți, astfel, fertilitatea.

  1. Medicația și efectele sale adverse asupra spermatogenezei

Administrarea cronică a unor clase de medicamente în tratamentul afecțiunilor cronice precum antihipertensivele, antidepresivele și anxioliticele se poate asocia cu efecte adverse la nivelul fertilității masculine.

Printre efecte se numără scăderea numărului de spermatozoizi din lichidul spermatic (oligozoospermia), reducerea mobilității acestora (astenozoospermia) sau afectarea morfologiei spermatozoizilor (teratozoospermia).

În cazul în care concepția este un plan de viitor, acest subiect trebuie discutat întotdeauna cu medicul curant, în scopul descoperirii posibilităților de înlocuire a acestor medicamente cu altele care nu influențează în mod negativ spermatogeneza.

Așadar, infertilitatea masculină este o problemă complexă, ce poate avea cauze diverse. Identificarea timpurie în vederea corectării acestor factori nefavorabili, prin schimbări ale stilului de viață, tratamente, intervenții chirurgicale sau tehnici speciale de reproducere asistată, poate crește semnificativ șansele ca un cuplu să poată avea copii. 
Sursa foto: Shutterstock

Glance News

Glance News

Articole: 961