Gatitul intr-un cuptorul pe lemne nu este doar o placere, ci mai ales o metoda de gatit capabila sa dea mancarii o aroma si un gust inimitabile. Ca in cazul oricarui alt instrument de gatit, după ce a fost folosit, acesta necesita un minim de intretinere si, uneori, o curatare temeinica.
Tocmai de aceea restaurantele cu specific italian care doresc sa ofere clientilor lor preparate cu gust autentic aleg sa le coaca intr-un cuptor pizza cu lemne. Cum calitatea si gustul alimentelor gatite intr-un astfel de cuptor este influentata nu numai de tipul de gatire ales, ci si de curatenia cuptorului, aceasta etapa este esentiala pentru a asigura functionarea eficienta a echipamentului si pentru a preveni ca alimentele sa absoarba mirosuri si gusturi nedorite.
Prin urmare, curatarea unui cuptor de pizza pe lemne poate fi curatat in numai 4 pasi, dupa cum urmeaza:
Curatarea se face cand cuptorul este rece
Pentru ca rezultatele obtinute si preparatele sa fie la nivelul de calitate dorit, este important ca un cuptor pe lemne pentru pizza sa fie curatat zilnic. Este important insa de retinut ca aceasta actiune se face numai atunci cand cuptorul s-a racit.
Curatarea cosului de fum
Cele mai citite articole
Un alt aspect fundamental in intretinerea cuptorului pe lemne este curatarea periodica a cosului de fum, care, daca este lasat murdar si infundat, ar ajunge sa lase funingine pe mancare. Pentru aceasta activitate trebuie sa se foloseasca o perie cu perii din alama.
Curatarea resturilor de mancare si petelor de ulei de pe piatra de pizza
De obicei, un cuptor pentru pizza este dotat si cu o piatra speciala, pe care se aseaza pizza si care ajuta la o coacere uniforma a acesteia. Urmele si resturile de branza, sos de rosii si alte condimente de pe piatra de pizza pot fi curatate usor si simplu, cand cuptorul este cald, iar petele de ulei pot fi scoase cu ajutorul unui burete inmuiat in apa si otet.
Trebuie retinut faptul ca nu ar trebui folosite substante chimice pentru curatarea unui cuptor de pizza pe lemne, deoarece pot fi daunatoare si chiar sa modifice gustul alimentelor.